Volledig scherm
© FOTO HISSINK

Deventer Ziekenhuis richt tweede speciale corona-afdeling in: nu 75 bedden

Het Deventer Ziekenhuis gaat een tweede afdeling volledig inrichten voor de behandeling van corona-patiënten. Daarvoor zijn nu 75 bedden beschikbaar. De capaciteit op de intensive care is inmiddels verdubbeld.

Het ziekenhuis telt nu twintig corona-patiënten, waarvan er vier op de intensive care liggen. Drie patiënten die het virus hadden, zijn juist inmiddels weer naar huis. 

Corona-patiënten kwamen tot eind vorige week in een isolatiekamer op een van de afdelingen. Dergelijke kamers heeft het ziekenhuis ook onder gewone omstandigheden. Donderdag heeft het Deventer Ziekenhuis een eerste afdeling voor alleen corona-patiënten ingericht. Nu volgt dus een tweede afdeling.

Ruimte

Dat gebeurt uit voorzorg, zegt woordvoerder Erick van Zijl. ,,Zodat we voldoende capaciteit achter de hand hebben.’’ Tot nu toe kan het DZ de corona-situatie dus aan. Het ziekenhuis heeft zelfs vier patiënten uit Brabant opgenomen en mocht het verzoek komen om nog meer mensen van buiten het eigen verzorgingsgebied op te nemen, dan is daar in elk geval de ruimte voor. ,,En we zijn prima bereid om daar dan voor te zorgen.’’

Gekwalificeerd personeel

Wel denkt het Deventer Ziekenhuis dat er uiteindelijk nog meer capaciteit nodig is, onder meer op de intensive care. Die is afgelopen week al van tien naar twintig plekken uitgebreid. ,,We onderzoeken of we nog meer plekken kunnen aanbieden. Daarbij lopen we wel een beetje tegen beperkingen aan. Je hebt niet alleen ruimte en de juiste apparatuur nodig, maar ook goed opgeleid personeel.’’ Onder normale omstandigheden zijn gekwalificeerde ic-medewerkers al lastig te vinden. Welke mogelijkheden er op dit moment zijn is het DZ aan het onderzoeken.

Een aantal medewerkers van het ziekenhuis is zelf besmet met het corona-virus. Daarbij gaat het volgens Van Zijl niet om aantallen waarbij de continuïteit in gevaar komt.