Werken in het Deventer Ziekenhuis tijdens de coronacrisis: werken in beschermende kleding.
Volledig scherm
Werken in het Deventer Ziekenhuis tijdens de coronacrisis: werken in beschermende kleding. © Deventer Ziekenhuis

Deventer Ziekenhuis zet mobiele CT-scan in om corona op te sporen bij mensen die ziekteverschijnselen hebben

Het Deventer Ziekenhuis zet vanaf volgende week een mobiele CT-scanner in om aan de deur al te scannen of mensen mogelijk corona hebben. Er wordt naast de eerder al opgebouwde tent van de huisartsenpost nog een cabin gebouwd. Er kunnen honderd mensen per dag door de CT heen.

Het kenmerk van corona is beschadiging op de longen. En dat is via een CT-scan, een geavanceerdere versie van de röntgenfoto, goed te zien. Het systeem waarbij mensen door een CT gaan is niet sluitend, maar aanvullend op de al bestaande coronatest. Blijkt uit de beelden dat iemand mogelijk corona heeft, dan kan besmetting van andere patiënten en medewerkers voorkomen worden. Vervolgens kan dan eventueel de echte test afgenomen worden. 

De scan, die binnen vijftien seconden is gemaakt, geeft nog geen definitieve diagnose, maar wordt ingezet naast een labtest. Het ziekenhuis kan op deze plek tot honderd mensen testen. Met de extra scanner kan de reguliere CT-afdeling beter worden ingezet voor de niet (verdachte) stroom aan coronapatiënten. De scanner zal volgende week in gebruik genomen worden.

Deventer is niet het eerste ziekenhuis dat een mobiele scanner inzet. Onder meer in Nieuwegein, Rotterdam en Amsterdam zijn al CT-scanners in tenten buiten het ziekenhuis neergezet.