Volledig scherm
Foto archief, ter illustratie. Foto van vorig jaar, toen botulisme werd vastgesteld in de Venenkolk. Het waterschap vermoedt nu botulisme in de vijvers langs de Margijnenenk, Willem de Zwijgerlaan en Wilhelminalaan in Deventer. © FOTO HISSINK

Dode watervogels in Deventer vijvers; waterschap vermoedt botulisme

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) heeft acht dode watervogels geruimd in de vijvers langs de Margijnenenk, Willem de Zwijgerlaan en Wilhelminalaan in Deventer. Botulisme is vermoedelijke doodsoorzaak.

Vanuit de Zandwetering is water aangevoerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Het waterschap controleert regelmatig of er nog dode vogels worden aangetroffen in de vijvers. Of er daadwerkelijk sprake is van botulisme, wordt onderzocht via laboratoriumonderzoek.

Ondertussen waarschuwt WDOD alvast. Bij botulisme is het van belang zieke en dode vogels zo snel mogelijk vanwege het besmettingsgevaar. 

Eerder dit jaar werd in de vijvers van het Venenpark en de Holterkolk door het waterschap opnieuw botulisme geconstateerd. De gemeente heeft daar waarschuwingsborden geplaatst. Vorig jaar leidde botulisme daar nog tot massa-sterfte onder watervogels: meer dan honderd eenden legden het loodje.

 1. Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen
  PREMIUM
  video

  Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen

  Wat ga ik eten? Insecten? Zonder uitzondering kijken mensen me verbijsterd of zelfs meewarig aan. Insecten? Vrijwillig? Ja, echt dus. Misschien juist wel omdat ik het doodeng vind. En in het buitenland de eettentjes niet altijd vertrouw. Maar Berry Steenbruggen is een bekende Deventenaar. Als hij vraagt wie met hem insecten wil proberen, vrees ik dat dit mijn uitgelezen kans is. Als twee miljard mensen op deze wereld met enige regelmaat insecten eten, dan zal het toch niet zo vreselijk zijn?
 2. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
  PREMIUM

  Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

  Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”