Volledig scherm
PREMIUM
Ytsen de Vries, geniet van het uitzicht vanaf de Eiffeltoren. © Anneke Rodenburg

Doodzieke Ytsen (23) uit Deventer beklom vandaag de Eiffeltoren: ‘Dit hadden we nooit durven dromen’

Het zijn precies 719 treden. Dan ben je op de tweede verdieping van de Eiffeltoren. Hoger mag je als toerist niet klimmen. Ytsen de Vries beklom ze vanmiddag allemaal. En dat terwijl de 23-jarige Deventernaar een stofwisselingsziekte heeft en zelfs zijn ouders geregeld dachten dat een ‘normaal leven’ er voor Ytsen nooit meer in zou zitten.

Zeven jaar geleden stond voor de ouders van Ytsen de wereld stil. Op 7 oktober werd zijn zestiende verjaardag alles behalve een feestdag. ,,Op die dag was hij op zijn ziekst’’, herinnert zijn moeder Anneke Rodenburg. ,,Als een meervoudig gehandicapte lag hij op de grond te rollen. Hij kon vanuit het niets plots niet meer zitten, lopen, eten, drinken of praten.’’

  1. Deventerse Johanneke het theater in dankzij Japan: ‘Voelde me niet meer thuis in mijn eigen leven’
    PREMIUM

    Deventerse Johanneke het theater in dankzij Japan: ‘Voelde me niet meer thuis in mijn eigen leven’

    Johanneke ter Stege uit Deventer is druk bezig met de repetities van haar allereerste voorstelling. ‘Muntjes duiken tussen haaien’, zo heet de voorstelling waarin taal, beeld en muziek versmelten. Japan is de rode draad door de voorstelling en staat ook metafoor voor een grotere reis, het uit jezelf breken. Het moet goed geoefend worden, omdat er veel factoren samenkomen. Ze vindt het heel spannend, maar weet ook zeker dat ze er van gaat genieten.