Volledig scherm
Brandstichting in slaapkamer azc Schalkhaar levert gevaar voor medebewoners, zegt de officier van justitie. © FOTO HISSINK

Eis: negen maanden celstraf voor brandstichting in azc Schalkhaar

 De man die in april dit jaar brand heeft gesticht in zijn kamer in het asielzoekerscentrum in Schalkhaar heeft negen maanden cel tegen zich horen eisen. 

Het brandje kon door medewerkers van het azc geblust worden. Toch vindt de officier van justitie dat er gevaar voor andere kamerbewoners is ontstaan door de onbezonnen actie.

Geld voor de bus

De 21-jarige uit Eritrea afkomstige vluchteling M.H. vertelde aan de rechtbank in Zwolle dat hij die dag, 12 april 2019, woedend was omdat hij geen geld voor de bus kreeg. In die bui stak hij papier in brand, dat op een laken terecht kwam en in elk geval een flinke rookontwikkeling veroorzaakte. Eerst wilde hij een eind aan zichzelf maken, maar hij bedaarde al snel weer, liet hij de tolk vertalen. Intussen kwam personeel op de alarmmelding af en bluste het brandje. 

Naar Duitsland

Gevaar voor personen is er volgens de raadsman van H. niet geweest. Hij vindt dat het voorarrest van ruim acht maanden wel genoeg straf is geweest. Ook als de jongeman vrijkomt uit detentie is zijn ellende nog niet voorbij. Hij heeft geen verblijfsstatus in Nederland en zal vanuit het huis van bewaring in vreemdelingenbewaring gaan, om uitgezet te worden naar Duitsland, waar hij eerst asiel heeft aangevraagd.

 Van een psychiatrische behandeling zal het in Nederland daarom niet komen, hoewel deskundigen dat wel nodig vinden. ‘Dat wordt niet bekostigd’, zei de aanklager.

Uitspraak over twee weken.

  1. Tientallen gekkies strijden om het World Open Amateur Ping Pong Championship bij Burnside in Deventer
    PREMIUM

    Tientallen gekkies strijden om het World Open Amateur Ping Pong Champions­hip bij Burnside in Deventer

    Een tot pingpongarena omgebouwde skatebaan. Vanavond strijden zeventig tafeltennissers om het World Open Amateur Ping Pong Championship in het pand van Burnside in Deventer. ,,Tafels. Biertje erbij. En dan de finale als in zo’n arena. Iedereen er schreeuwend omheen.’’ Op voorhand al een doorslaand succes. Tafeltennisvereniging Swift heeft acuut de inschrijving gestopt, omdat er te veel mensen mee wilden doen.