De ontmanteling van de spoorwegovergang op Colmschate is in volle gang. Er rijden geen treinen dit weekend tussen Deventer en Almelo. NS zet bussen in
Volledig scherm
De ontmanteling van de spoorwegovergang op Colmschate is in volle gang. Er rijden geen treinen dit weekend tussen Deventer en Almelo. NS zet bussen in © de Stentor

Geen treinen tussen Deventer en Almelo;
overgang Colmschate ontmanteld

Nog het hele weekend rijden er geen treinen tussen Deventer en Almelo. Dat heeft te maken met het ontmantelen van de bewaakte spoorwegovergang in de Stationsweg in Colmschate. Dat werk is vrijdagavond laat begonnen. NS zet bussen in tussen Deventer en Almelo. Het gaat zowel om snelbussen als bussen die op de tussengelegen stations stoppen, zoals Colmschate (Scheg).

Met de afsluiting wordt het oude dorp Colmschate door het spoor door midden gesneden. Plaatselijk Belang Colmschate is er niet gelukkig mee, maar verzet zich er niet meer tegen.

Al langer is bekend dat de spoorwegovergang gaat verdwijnen. ProRail en gemeente Deventer besloten daartoe met het oog op de aanleg van een tunnel onder het spoor in de Oostriklaan, iets verderop. Die miljoenenoperatie is afgelopen zomer afgerond. ProRail wil in het hele land nog zo min mogelijke bewaakte en onbewaakte gelijkvloerse spoorwegovergangen.

De installatie met spoorbomen aan de Stationsweg verhuist uiteindelijk naar de Starinksweg, iets oostelijker op Colmschate (landgoed de Bannink). Daar ligt nu een onbewaakte overweg, die populair is bij wandelaars. Onbekend is nog wanneer de beveiligingsinstallatie daar wordt aangelegd.