Volledig scherm
In april is een bouwstop opgelegd door de gemeente Deventer, omdat de vergunningen nog niet rond zijn. © FOTO HISSINK

Gemeente Deventer tijdens kort geding: ‘Bouwstop kerk vanwege zorgen over monumentale waarde’

De School voor Persoonlijk Onderwijs wil zo snel mogelijk verder om de kerk aan de Zwolsestraat in Deventer tot een schoolgebouw om te bouwen. Ze vindt dat de gemeente onterecht een bouwstop heeft opgelegd voor de voormalige RK Heilig Hartkerk. ,,Wij maken ons zorgen om aantasting van de monumentale waarde van de kerk", betoogt de gemeente tijdens het kort geding vandaag in de Zwolse rechtbank.

De zaak werd aangespannen door De School voor Persoonlijk Onderwijs, nadat de gemeente de school op 10 april een bouwstop oplegde. De school kocht de leegstaande RK-kerk in de zomer van vorig jaar. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning, om het pand gereed te maken zodat het per augustus open kan als schoolgebouw, loopt nog. 

Asbest

In de aanloop naar het verkrijgen van die vergunning zijn er ‘voorbereidende werkzaamheden’ verricht, zo legde voorzitter Misha van Denderen uit. In een oude vloer zat asbest. ,,Dus hebben we die vloer verwijderd. Ook zijn we bezig met trappen.’' Tijdwinst is voor de school van groot belang. Als de lokalen niet voor 1 augustus gereed zijn, vervalt het besluit van het Ministerie van Onderwijs voor de bekostiging van de school, zei de advocaat die het kort geding had ingediend. 

Bouwstop

Boven de verwijderde vloer moet een zwevende betonnen vloer komen. Waar de school het heeft over vergunningsvrije voorbereidende werkzaamheden, ziet de gemeente dat anders. ,,Ze zijn al begonnen met het werk waarvoor een vergunning is aangevraagd’', zei een van de vertegenwoordigers namens het college. Vandaar dat de bouwstop werd opgelegd.

Gemeentelijk monument

De gemeente maakt zich zorgen: ze wil vooraf toetsen wat de school aan het kerkgebouw verandert. De kerk is een gemeentelijk monument. Het plaatsen van een zwevende betonnen vloer bovenop een oude tegelvloer kan grote gevolgen hebben. Bovendien moet het rijksmonumentale orgel in het gebouw beschermd worden tijdens de bouwwerkzaamheden. ,,Daarover hebben we al overlegd met de rijksdienst voor Cultureel Erfgoed’', reageerde Van Denderen. 

'Njet’

Hij kreeg in een gesprek met de burgemeester en een wethouder een keihard ‘njet’ te horen. ,,Er mag niets. Er wordt niet meegedacht met ons.’' Dat werd op de zitting door de gemeente weerlegd. Het was juist de school die treuzelde. Tekeningen die bij de gemeente in januari bekend waren, werden pas in maart officieel ingediend.,,We zijn de school niet aan het tegenwerken. We proberen een andere geschikte locaties te vinden vóór 1 augustus.’'

De rechter doet binnen een week uitspraak.