Volledig scherm
PREMIUM
Baggerwerkzaamheden in Natuurpark Lelystad.

Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoestbare stofje

De telefoon van Aiko Hensums van Expertisecentrum PFAS staat roodgloeiend. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties zitten met hun handen in het haar sinds er nieuwe eisen zijn aangekondigd voor grond. Wie grond wil verplaatsen moet het verplicht analyseren. Er mag per kilo grond slechts een microgram van het stofje PFOS zitten. Hensums is er sinds 2012 mee bezig en beantwoordt de meest prangende vragen.

1. Wat is PFOS?

,,PFOS behoort samen met de stofjes PFOA en GENX tot de zogeheten ‘PFAS-stofgroep’. PFOS zijn chemische verbindingen die onverwoestbaar zijn en water, vet en vuil afstoten. Het zit bijvoorbeeld in pizzadozen, Tefalpannen en regenkleding. Hoge concentraties zitten in schuim van brandblussers. Op sommige bedrijfslocaties in Nederland, zoals op Schiphol, zijn enkele jaren geleden grote hoeveelheden blusschuim in de grond gezakt, nadat het bijvoorbeeld uit een hal is weggespoten met water. Via kanaaltjes en sloten verspreidt het zich verder. De verspreiding is ook ‘diffuus’. Het komt dan via fabriekspijpen de wereld in en kan daardoor inmiddels overal in de bodem zitten. Op de Noordpool is het al eens aangetroffen in de lever van een ijsbeer. Omdat het praktisch onverwoestbaar is, is het een probleem als het in het milieu terecht komt. Het breekt namelijk niet biologisch af. Je kunt het alleen verbranden bij heel hoge temperaturen, en ook chemisch is het stofje heel moeilijk onschadelijk te maken.’’

 1. Wat moet een crimineel met een geroofd miljoenenschilderij? ‘Handig tijdens onderhandelingen met justitie’
  PREMIUM

  Wat moet een crimineel met een geroofd miljoenen­schil­de­rij? ‘Handig tijdens onderhande­lin­gen met justitie’

  Een miljoenenschilderij van Lucian Freud, verloren gewaand na de Kunsthalroof in Rotterdam, hangt misschien wel aan de muur van een topcrimineel. Kunstverzamelaars zitten niet te wachten op gestolen kunst. Wat moet de onderwereld dan wél met beroemde topstukken? Ex-crimineel ‘Okkie’ Durham (bekend van het stelen van twee Van Gogh’s): ,,Handig tijdens onderhandelingen met justitie. Of als onderpand voor een mooie drugstransactie.”
 2. Ruimen van graven Diepenveense nonnen stuit op onbegrip
  PREMIUM
  video

  Ruimen van graven Diepenveen­se nonnen stuit op onbegrip

  Ze liggen al jaren op begraafplaats Tjoenerhof in de Diepenveense bossen. De nonnen van de Congregatie van De Kleine Zusters van de H. Joseph. Bij leven al graag geziene inwoners van het dorp, waar ze de oude dag doorbrachten in bejaardentehuis Sparrenheuvel. Traditioneel gekleed, met hoofddoek, waren de zusters een opvallende verschijning in het dorp. Op Sparrenheuvel hielpen ze zolang ging mee in de verzorging, huishouding en keuken.