Volledig scherm
Ongeval A1 © Bert Kamp/de Stentor

Gemist? Verkeerschaos op wegen na dodelijk ongeluk. En: film over Deventer moordzaak

jouw regionieuwsBen je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Dit is het belangrijkste nieuws van woensdag 9 januari.

REGENBOOG
De regenboogvlag wappert alsnog voor het stadhuis in Zwolle, na een oproep van de Zwolse gemeenteraad. De gemeente ging door de knieën na politieke druk: een dag eerder wilde Zwolle zich niet mengen in de discussie, hoewel de stad een 'regenbooggemeente’ is. 

WOLF
Nog eens zes drachtige schapen zijn overleden na de bloederige aanval in een weiland aan de N36 in Beerzerveld (gemeente Ommen). Dat brengt het totaal op negen dode schapen. Het faunafonds BIJ12 doet DNA-onderzoek, omdat er serieuze signalen zijn dat de aanval die zaterdag plaatsvond het werk is van een wolf

VEILIGE HAVEN
Nederland en zeven andere landen zijn bereid om vluchtelingen op te nemen van Sea-Watch, de boot met 32 vluchtelingen die onder Nederlandse vlag vaart en bij Malta voor de kust ligt. Dat meldt de premier van Malta vanmiddag. De kapitein op de boot is Anne Paul Lancel uit Meppel. Behalve Nederland nemen Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Roemenië en Luxemburg vluchtelingen op.

VERKEERSCHAOS
Automobilisten ondervonden in de avondspits grote hinder van een langdurig afgesloten A1. De ANWB sprak over chaos op de weg in delen van Gelderland en Overijssel. Bij het ongeval kwam een 24-jarige man uit Wierden om het leven. Verkeer op wegen in Deventer, Lochem, Raalte en Holten liepen vast doordat bestuurders alternatieve routes zochten. 

MISBRUIK
,,Een afschuwelijke achtbaan.” Daarmee vergeleek de officier van justitie het leven van twee meisjes en hun moeder. De jonge tieners zijn door hun vader uit Meppel jarenlang seksueel misbruikt. Het gebeurde bij hun vader thuis in Meppel en Nijeveen.

DEVENTER MOORDZAAK
Er komt een film over de Deventer moordzaak, gebaseerd op het boek van journalist Bas Haan. Opiniemaker Maurice de Hond, die al jaren gelooft in de onschuld van Lelystedeling Ernest Louwes - hij werd veroordeeld voor de moord - reageerde meteen. ,,Ik kom binnenkort uit met een multimediaal project waaruit de lezer/kijker een goed beeld krijg over hoe het OM en de politie destijds de tunnel ingelopen zijn, die nog alleen maar tot de uitkomst kon leiden dat Ernest Louwes de moordenaar was.’’

PREMIUM VERHAAL VAN DE DAG
Een naamswijziging in alle stilte? Een marketingdingetje? Een fout? Of een grap? Volgens Google Maps heeft Kampen in elk geval een Zuiderzeeboulevard. Meest markante schakel is de Stadsbrug die Kampen met IJsselmuiden verbindt.

 1. Vijf oppositiefracties lopen weg bij debat over Deventer Cultuurvisie

  Vijf oppositie­frac­ties lopen weg bij debat over Deventer Cultuurvi­sie

  Deventer Belang, VVD, Deventer Sociaal, DeventerNu en Denk doen niet mee aan het debat over de veelbesproken Cultuurvisie. Voorafgaand aan het debat is in een besloten vergadering geheimhouding gelegd op een volgens de fracties relevant dossier voor de Cultuurvisie. Toen het ordevoorstel van Bert Kleine Schaars (Deventer Belang) voor uitstel van het cultuurdebat werd afgewezen, besloten de fracties na kort beraad de raadsvergadering te verlaten.
 2. Meadow op het Deventer Stadsstrand als voorbeeld voor de rest van de provincie
  PREMIUM

  Meadow op het Deventer Stads­strand als voorbeeld voor de rest van de provincie

  Meadow op het Deventer Stadsstrand is pas een maand of twee open, maar het voelt voor eigenaren Koos en Evelien Janssen en hun gasten alsof de horecagelegenheid er altijd is geweest. Het bureaucratisch voortraject van bijna vier jaar dat er aan vooraf ging is vrijwel vergeten. Overijssels gedeputeerde (en Deventerse) Monique van Haaf en wethouder Liesbeth Grijsen zijn laaiend enthousiast. ,,Kijk nou naar dit uitzicht. Hoe mooi het hier is. En hoe dit Deventer en Overijssel op de kaart zet.”