Volledig scherm
De gemeenten Deventer, Voorst, Zutphen en Lochem zijn binnenkort enkele dagen lang het decor van een grote legeroefening. © gemeente Deventer

Grote militaire oefening rond Deventer en Zutphen, compleet met drones en helikopters

De regio Deventer en Zutphen krijgt begin oktober te maken met een militaire operatie. Het gaat om een grote oefening van De Rode Baretten van de Koninklijke Landmacht.

Die oefenen van 1 tot en met 4 oktober in de gemeenten Deventer, Zutphen, Lochem en Voorst. Militairen van 11 Bevoorradingscompagnie (11 Bevo) van de luchtmobiele brigade zijn gedurende de hele week zichtbaar in de gemeenten.

Tijdens de oefening BEVO SEAL maken zij gebruik van militaire voertuigen, drones en er worden helikopters van het Defensie Helikopter Commando ingezet.

De eenheid is gespecialiseerd in het bevoorraden van grondtroepen door de lucht. Die goederen op tijd op de juiste plek krijgen, is allesbehalve simpel en daarom is oefening nodig, zo meldt de gemeente Deventer op haar website, waar de oefening wordt aangekondigd.

De militairen voeren oefenoperaties uit op openbaar gebied in de vier gemeenten. Vooraf kunnen niet alle onderdelen van de oefening bekend gemaakt worden, omdat verrassing een belangrijk trainingselement is. Doordat de militairen oefenen in openbaar gebied, is het mogelijk dat inwoners hen opmerken. Dit zal volgens de betrokken autoriteiten geen gevaarlijke situaties opleveren voor omstanders.

Oefenvijand

Bij alle operaties kan een oefenvijand worden ingezet. Daarbij zijn confrontaties, met mogelijke vuurgevechten.  Er wordt alleen gebruik gemaakt van oefenmunitie en de omgeving wordt vrijgemaakt. Er is daarmee geen gevaar voor omstanders, aldus de autoriteiten.

Het beknopte programma van BEVO SEAL in regio Deventer / Zutphen

Dinsdag 1 oktober

Heli-operaties op aangewezen locaties in Deventer en Zutphen. Grondverplaatsingen richting Deventer en Zutphen. Aansluitend worden over de weg lokaal locaties ingenomen door de pelotons. Bevoorrading, deels vanuit de lucht, van (fictieve) eenheden.

Woensdag 2 oktober

Bevoorradingsoperatie en logistiek konvooi naar Lochem. Sociale patrouilles te voet in Deventer en Zutphen. Mobiele voertuigcontroles in Deventer en Zutphen.

Donderdag 3 oktober

Verplaatsing door de lucht en over de weg naar vliegbasis Twente.

Vrijdag 4 oktober

Terugverplaatsen naar Oranjekazerne, Schaarsbergen. Einde oefening.