Volledig scherm
Bas Verhaaf plaatst een beeld bij de Memorial Garden voor vriend Arend 'Atie’ Maassen, ongeveer een maand geleden, voor opening van de herdenkingstuin. De Memorial Garden blijkt een schot in de roos: onder supporters is volop animo voor een stekkie voor hun gevallen dierbaren. © Kevin Hagens

Herdenkingstuin Go Ahead volop in trek: elke thuiswedstrijd een nieuwe naam

De Memorial Garden voor overleden supporters en clubmensen van Go Ahead Eagles blijkt een schot in de roos. Het vervallen gashuisje dat omgetoverd werd tot stemmige herdenkingsplek voor dierbaren herbergt nauwelijks genoeg ruimte voor alle namen. ,,Gelukkig is er een uitwijkmogelijkheid.”

Een maand na opening is er onder de supporters van de club volop animo. Elke thuiswedstrijd komt er een naam ter herdenking bij. ,,Er is een hele lijst van supporters die zijn overleden en waarvan nabestaanden nu bezig zijn met het vinden van materiaal voor de herdenkingstuin", zegt Ludwig Boosveld van Club Kippenhok. Dat clubje betrokken supporters initieerde en realiseerde hoogstpersoonlijk de herdenkingstuin. 

De ruimte op het gashuisje dat oorspronkelijk als herdenkingsplek fungeerde is nu al beperkt, maar de mogelijkheid voor uitbreiding is ingebouwd. ,,We kunnen uitwijken naar een muur links van het huisje. Voorlopig komen we dus nog niet in de knoei.” 

Bloemen

Volgens de mannen van Club Kippenhok is het enthousiasme niet alleen onder supporters groot. Ook allerlei hoogwaardigheidsbekleders van de club doen letterlijk een duit in het zakje. ,,We hadden 19 bloemensponsors nodig, voor elke thuiswedstrijd één, maar we hebben nu al een lijst met veertig namen. Mensen als Hans de Vroome, Paul Bosvelt, maar ook Jan-Willem van Dop, Jack de Gier en Alex Kroes doen bijvoorbeeld persoonlijk een duit in het zakje.”

West Ham

De Adelaarshorst is het enige en eerste Nederlandse stadion met een herdenkingstuin als verbinding met het hiernamaals. De Memorial Garden van het Engelse Westham United fungeerde daarbij als inspiratie. De Go Ahead Eagles uitvaart is al langer een begrip. 

 1. ‘Klassieke boef’ maakt plaats voor georganiseerde misdaad en cyberdieven in Deventer en Salland
  PREMIUM

  ‘Klassieke boef’ maakt plaats voor georgani­seer­de misdaad en cyberdie­ven in Deventer en Salland

  De traditionele criminaliteit wordt ingeruild voor nieuwe soorten misdaad. Dat is het hoofdthema bij de politie IJsselland-Zuid en de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe. In een gezamenlijke persconferentie maakten zij de criminaliteits- en overlastcijfers van 2019 bekend. Minder vermogensdiefstallen zoals inbraken en autokraken, maar meer cyber en georganiseerde misdaad.
 2. Zwaar trainingskamp geeft Carlijn Achtereekte uit Lettele een goed gevoel richting NK allround
  PREMIUM

  Zwaar trainings­kamp geeft Carlijn Achtereek­te uit Lettele een goed gevoel richting NK allround

  Acht van de negen dagen tijdens het trainingskamp in Collalbo scheen de zon. De prachtige omstandigheden in Italië konden Carlijn Achtereekte wel bekoren, maar de zware trainingen misschien nog wel meer. ,,Zware blokken en lang trainen vind ik heerlijk, dan heb je minder tijd om na te denken.” Dit weekend hoopt ze tijdens het NK een ticket te bemachtigen voor het WK allround in Hamar.