Volledig scherm
PREMIUM
In deze kleiput bij Winterswijk werd grond gestort die niet was gecontroleerd op PFAS. © Jan Ruland van den Brink

Hoe schoon is jouw omgeving? Tubantia gaat met spade en loep op onderzoek uit

Het Schone OostenHoe schoon en gezond is onze regio? Journalisten van de regionale dagbladen de Stentor, de Gelderlander en Tubantia gaan dat een jaar lang gezamenlijk en grondig uitzoeken in het project Het Schone Oosten. Daar hebben we hulp van de lezers bij nodig. Van u dus.

Boeren, grondwerkers, automobilisten, politici: wie hebben het afgelopen jaar geen last gehad van stikstof en PFAS? Twee soorten vervuiling die al decennia in ons milieu voorkomen, maar nog nooit voor zo veel overlast, verdriet, demonstraties en verhitte discussies hebben gezorgd als het afgelopen jaar. En de komende tijd komt daar zeker nog geen einde aan.

Je vraagt je erdoor af hoe vies onze eigen omgeving is. En wat de gevolgen daarvan zijn voor de gezondheid van de inwoners, van u en ons. Heel vies, zou het antwoord op die vraag kunnen luiden. Want vorig jaar stonden de kranten en nieuwssites ook weer vol met alarmerende verhalen: over kankerverwekkende verf op bruggen, recreatieplassen die worden verondiept met vervuild slib en ander afval, verontreinigde grond onder woonwijken, de bergen met oude kunstgrasvelden die maar blijven groeien.

En wat te denken van bekende verontreinigingen als oude vuilstortplaatsen, zware bestrijdingsmiddelen in de bodem, fijnstof in steden en langs snelwegen. En rivieren en kanalen die vol zitten met plastic.

  1. Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

    Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

    In Okkenbroek gaat eind maart de eerste schop in de grond van het nieuwe Buurtplein. Het voormalige schoolplein krijgt een ontdektuin met veel struiken en planten voor insecten en andere beestjes, een waterpomp, koersbalveld, jeu de boules, volleybalveld, een klimmuur en andere uitdagende toestellen. Inwoners van Okkenbroek zijn al sinds 2018 bezig om het plein van de grond te krijgen. De werkgroep heeft eerst bij buurtbewoners, kinderen, ouderen en verenigingen de wensen geïnventariseerd. Daarnaast is gekeken hoe het nieuwe plein het dorp aantrekkelijker kan maken. Hieruit is in samenwerking met Nijha, een bedrijf gespecialiseerd in beweeg- en speeltoestellen, een volgens de werkgroep ambitieus ontwerp uitgekomen. Het Buurtplein is gefinancierd door fondsen en investeerders. Nu ook de Provincie een bijdrage heeft geleverd kan heel Okkenbroek de komende maanden aan de slag.