Volledig scherm
PREMIUM
HOLTEN - Meri Pagrach is een nabestaande van een joodse familie waarvan alleen haar ouders en broertje de holocaust hebben overleefd. Foto: Lenneke Lingmont LL20200123 © Lenneke Lingmont

Hoop flakkert op voor Mary Pagrach door komst van 't Levenslicht

Mary Pagrach (71) uit Holten geeft hoog op van 't Levenslicht van Daan Roosegaarde. Het tijdelijke Holocaustmonument wordt op 30 januari in Holten onthuld.

Mary Pagrach heeft de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Haar ouders Louis, Rina en broer Bram wel. Ze zijn de enige overlevenden van de familie Pagrach uit Holten. De anderen zijn vermoord in Auschwitz en Sobibor. Hoewel ze van na de oorlog is, heeft de Holocaust een enorme impact op haar leven gehad. En nog steeds. Sinds de namen van familieleden tijdens dodenherdenking in Holten worden opgenoemd woont ze de ceremonie op 4 mei in Holten niet meer bij. ,,Ik word er naar van“, vertelt de in Holten geboren Mary. ,,Ik herdenk de gevallenen thuis of bij een vriendin en zorg dat ik niet alleen ben.’’

 1. Villa wordt Buurtfabriek: van mega-groot en niet te behappen naar ‘knus’ voor de buurt in Deventer
  PREMIUM

  Villa wordt Buurtfa­briek: van me­ga-groot en niet te behappen naar ‘knus’ voor de buurt in Deventer

  Mannetje of twintig binnen? Dan zit het wel vol in de nieuwe huiskamer van de Buurtfabriek Voorstad. Heel anders dan in de zee van ruimte van het pand waar de Voorstad-mensen voorheen in zaten: Villa Voorstad. Maar ze zijn er dolgelukkig mee. Doordat de huur te behappen is zien ze licht aan de horizon. Ze kunnen vooruit op de hoek van de Brinkgreverweg en de Bierstraat.
 2. Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

  Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

  In Okkenbroek gaat eind maart de eerste schop in de grond van het nieuwe Buurtplein. Het voormalige schoolplein krijgt een ontdektuin met veel struiken en planten voor insecten en andere beestjes, een waterpomp, koersbalveld, jeu de boules, volleybalveld, een klimmuur en andere uitdagende toestellen. Inwoners van Okkenbroek zijn al sinds 2018 bezig om het plein van de grond te krijgen. De werkgroep heeft eerst bij buurtbewoners, kinderen, ouderen en verenigingen de wensen geïnventariseerd. Daarnaast is gekeken hoe het nieuwe plein het dorp aantrekkelijker kan maken. Hieruit is in samenwerking met Nijha, een bedrijf gespecialiseerd in beweeg- en speeltoestellen, een volgens de werkgroep ambitieus ontwerp uitgekomen. Het Buurtplein is gefinancierd door fondsen en investeerders. Nu ook de Provincie een bijdrage heeft geleverd kan heel Okkenbroek de komende maanden aan de slag.