Volledig scherm
Klooster Nieuw Sion is eind augustus de locatie waar volop activiteiten zijn in het kader van het jubileumfeest van de Stichting IJsselhoeven. © Foto archief/ Ab hakeboom

IJsselhoeven viert 15-jarig bestaan in klooster Sion in Diepenveen

De Stichting IJsselhoeven viert zaterdag  tussen 10 en 17 uur feest op klooster Nieuw Sion in Diepenveen. Aanleiding: het vijftienjarig bestaan van de stichting en de afronding van drie projecten. Aan het einde van de middag kunnen bezoekers de première van Kring Lopen bijwonen. Dit is een theaterstuk over duurzaamheid,energie en landbouw.

Lezing

De hele dag is er van alles te doen. Er is een markt en klooster Nieuw Sion is te bezoeken. De resultaten van drie afgeronde IJsselhoevenprojecten worden getoond. ’s Ochtends om 10 uur start het programma met een lezing  door Clemens Hogenstijn over de geschiedenis van de kloosters in de IJsselvallei en presenteert Annemarieke de Kloet het kloosterboerderijenboek. 

Rietdekkers

Wim Nugteren vertelt over de projecten luiken en riet en presenteert de boeken die hierover gemaakt zijn. En er is uniek beeldmateriaal te zien over het hele proces van riet als dakbedekking, gemaakt door de Welsumse videoclub. Vanaf 11.30 uur kan de markt met alles rondom luiken en riet bezocht worden: rietdekkers, rietsnijders, timmerlieden en schilders presenteren zich. 

Cider

Daarnaast is er de mogelijkheid voor een rondleiding door het voormalige klooster Nieuw Sion. Ook kan er de Iessel cider worden geproefd, die tegenwoordig ook op Sion wordt gemaakt. Verder is er nog een aantal kramen van bedrijven en organisaties die laten zien waar ze mee bezig zijn. Dit alles verlevendigd met muziek van Marak.

Afscheid

Na de middag om 13.00 uur besteedt Stichting IJsselhoeven aandacht aan haar 15-jarig bestaan. Ook wordt uitgebreid stil gestaan bij het afscheid van Wim Jansen, historisch bouwkundige van Stichting IJsselhoeven. Om 15.00 uur tenslotte, vindt de première plaats van het interactieve theaterstuk Kring Lopen. Dit locatietheater is ontwikkeld door Stichting IJsselhoeven samen met de Boerengroep & Inspringtheater uit Wageningen. Het gaat over duurzaamheid, over klimaat, energie en andere vormen van voedselproductie. 

  1. Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmolenaar Ber naar Deventer
    PREMIUM
    video

    Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmo­le­naar Ber naar Deventer

    Ber Fort loopt deze donderdagmiddag rond in wat nu nog zijn molen is. Nog twee dagen: gelukkig is het een schrikkeljaar dus heeft hij een dag extra, grapt hij opgelucht. En de molen blijft in de familie. Zijn schoonzoon Rob Schutte neemt de molen over. Bert Fort blijft vrijwilliger op de Bolwerksmolen. ,,Ik zal moeten leren een stapje terug te doen", zegt hij toch met nog enige vertwijfeling. Want molenaar zijn, dat is zijn passie.