Is het voor jongeren cool om depressief te zijn? ‘Sommige kinderen hebben hun afscheidsbriefje al geschreven’

VideoWat is er aan de hand met het mentale welzijn van onze jongeren? Het aantal zelfmoorden onder hen neemt schrikbarend toe. Worden ze opgezweept door sociale media? En wat kun je als ouders doen?

‘Geen gemekker snijden is lekker’, is een grappig bedoelde sticker die in appgroepen van jongeren rondgaat. Op het plaatje zie je een pols vol bloederige krassen. In winkels ligt volop kleding met opdrukken als ‘I’m depressed’ of ‘Ik haat mensen’ of ‘push me to the edge, all my friends are dead’ (‘duw me naar de rand, al mijn vrienden zijn dood’). Die laatste komt uit een rapnummer, waarin de rapper een doodswens heeft.

  1. Tuinfeest presenteert meer dan dertig dichters en muzikanten aan vooravond Deventer Boekenmarkt

    Tuinfeest presen­teert meer dan dertig dichters en muzikanten aan vooravond Deventer Boeken­markt

    Het Tuinfeest aan de vooravond van de Deventer Boekenmarkt staat garant voor een avond vol dichterlijke optredens. Het poëziefestival op de zaterdag heeft klinkende namen als Dimitri Verhulst, Ellen Deckwitz en Judith Herzberg vastgelegd. Maar ook mensen als Dean Bowen (stadsdichter van Rotterdam), Maxime Garcia Diaz (winnares NK Poetry Slam) en Jonathan Griffioen (winnaar J.C. Bloem-poëzieprijs)zijn aanwezig. Deventer stadsdichter Wibo Kosters presenteert op zijn afscheidsavond geen bundel, maar een lp.