Volledig scherm
Op het terrein naast haar huis, met onder meer een tipi geeft Jeanny Rouwet ‘natuurles’ aan kinderen. Ook het verzorgen van de dieren hoort daarbij. © Ronny te Wechel

Jeanny uit Lettele roeit zelf jeukrupsen uit: ‘We zijn allemaal te bang geworden van de natuur’

Ze gebruikt al jaren geen zeep meer om het milieu te ontlasten, zette eigenhandig stinkende schoolklassen onder de douche en bestrijdt nu zelf de eikenprocessierups. Jeanny Rouwet uit Lettele vindt namelijk dat de gemiddelde Nederlander wel erg vaak naar de overheid wijst als er een probleem is. ,,Neem nou eens zelf verantwoordelijkheid. Je moet je eigen vee bij je houden.”

In de eikenboomrijke omgeving van haar woning aan de Oerdijk net buiten Lettele ontdekte de 62-jarige Rouwet vorige week een nest met de rups met de haartjes die bij zoveel mensen flinke jeuk veroorzaken. Er ging geen rood-wit lint om de boom in afwachting van een bestrijdingsdienst die door de gemeente moest worden gestuurd.

,,Goede kleding aantrekken, de beestjes in een zak doen en in de ouderwetse brandton ermee”, zegt ze. ,,Waarom moeten we naar de gemeente wijzen om dit op te lossen als we het ook zelf kunnen? We zijn allemaal een beetje te bang geworden van de natuur.”

Motorisch gestoord

Daarom geeft Rouwet op het terrein rondom het oude schoolgebouw van Lettele ‘natuurlessen’ en kinderkampen. Kinderen weten volgens haar nauwelijks meer wat er buiten allemaal te halen en te beleven is. ,,Ze zijn ook motorisch gestoord omdat ze de hele dag binnen achter de computer zitten. Ze kunnen niet meer touwtjespringen of bokspringen!” 

Ze startte ooit een petitie op vóór meer kinderarbeid. ,,Laat die kinderen toch lekker aardappels rooien en als ze dan na een lange dag buiten lekker moe zijn, maak je daar lekker frietjes van die ze 's avonds oppeuzelen. Dan weten ze ook waar die frietjes vandaan komen.”

Ook zorgde ze voor een sneldoucheregime op de school in Lettele toen ze hoorde dat er na de gymles geen tijd was voor een douche. ,,Dat vond ik zo idioot. Toen heb ik ze uitgelegd dat zeep niet nodig was en dat je de kinderen gewoon met de armen omhoog onder de douche door kunt laten rennen. Snel en efficiënt. Sindsdien wordt er weer gedoucht.‘’

Zelfvoorzienend

Samen met haar man trok ze in 1995 in het oude schoolgebouw net buiten de kern van Lettele. De openbare school ging al in de jaren dertig dicht. Eerst runden ze er een mengvoederbedrijf, maar toen het monumentale pand in elkaar dreigde te zakken, werd dat in 2010 verplaatst. De schoollokalen werden omgebouwd tot vier eengezinswoningen en een kinderdagverblijf. Achter het huis verbouwen Jeanny en haar man groente en houden ze dieren. Ze zijn bijna zelfvoorzienend. ,,Maar ik lust ook af en toe wel wat lekkers uit het buitenland hoor. Maar echt veel komen we niet in de supermarkt.”

Maar terug naar de eikenprocessierups. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is niet heel erg te spreken over de eigengereide actie van Rouwet en types als de Enschedese Attie Saas (69), die de rupsen met een verfbrander te lijf ging. ,,Een schilder die dacht dat zijn werkoverall genoeg bescherming bood, kwam daar ook snel op terug”, zegt directeur Bastiaan Meerburg. ,,Bovendien verbrand je dan niet alle haren, die gaan door de vlammen juist wervelen. Dat wil je niet. Ik snap dat je zelf iets wil ondernemen als de gemeente niet bestrijdt, maar ik adviseer toch om dit niet zelf te doen.”

Bedrijfsleven

Jeanny Rouwet haalt haar schouders op. De gemeente komt hier wel in actie, maar de Oerdijk wordt er wel een week voor afgesloten! Dit kunnen we toch best zelf doen... Ik heb die beestjes eerst in een dichte zak gestopt en toen in de brandton gegooid. Niks aan de hand. Als ik dat advies van de KAD hoor, ga ik bijna denken dat het bedrijfsleven er achter zit die er geld aan wil verdienen.”   

Rouwet vertelt graag over wat haar allemaal dwars zit aan de mens die de natuur niet meer kent, maar ze wil niet laten zien hoe ze de rupsen eigenhandig een kopje kleiner maakt. Ook dat heeft met de ‘moderne tijd' te maken. ,,Je staat meteen voor eeuwig en overal op internet. Daar heb ik geen zin in.”