Volledig scherm
Loes ten Anscher tijdens de totstandkoming van het Deventer Raamwerk. © Archief Ronald Hissink

Kunstenares Loes ten Anscher (van de vingerafdrukken op het stadhuis) wint Gulden Adelaar in Deventer

Kunstenares Loes ten Anscher krijgt de tweejaarlijkse Deventer culturele en wetenschapsprijs de Gulden Adelaar toegekend voor het jaar 2020. Ze volgt daarmee schrijver en columnist Özcan Akyol op, die de prijs in 2018 kreeg. 

Ten Anscher is in Deventer vooral bekend van het Deventer Raamwerk, de 2260 vingerafdrukken van Deventenaren op en in het Deventer Stadskantoor. Publiek geheim is dat er ook bijvoorbeeld mensen een afdruk van hun middelvinger gaven, omdat ze tegen de nieuwbouw waren. 

Overleden

Anderen gaven juist hun ringvinger, om zo te laten zien dat ze van de stad hielden. De ‘gelukkigen’ werden gekozen via een steekproef via de gemeentelijke basisadministratie. Een aantal mensen van wie de vingerafdruk hangt, is al overleden. De afdruk vormt dan een blijvende herinnering. 

Toeval en regie

Het Deventer Raamwerk past binnen de specialisatie van Ten Anscher, die geldt als ‘community arts-kunstenaar’. In haar projecten verbindt ze zich met een thema, een plek, maar vooral ook met een groep mensen, zo schrijft de adviescommissie van De Gulden Adelaar in haar voordracht. ‘De kracht en de schoonheid van het werk van Ten Anscher liggen besloten in de balans tussen toeval en regie’, schrijft die commissie ook. 

De Gulden Adelaar wordt in het voorjaar van 2020 uitgereikt.