Volledig scherm
Groep 3 en 4 van de Hovenschool uit Deventer oefent verkeerssituaties in de gymzaal. Voor als de leerlingen met hun fietsen weer naar buiten gaan hebben ze allemaal een mooie fietshelm gekregen. Ze mochten zelf kiezen welke kleur ze wilden. Juf Simone showt samen met Milou, Simon, Annemijn, Liv, Mick en Tieme de nieuwe bescherming. © Ronald Hissink

Leerlingen van Deventer school De Hoven sjezen met fietshelmpjes veiliger door de wijk

De ruim zestig kinderen van groep 3 en 4 van de Hovenschool kunnen een stuk veiliger naar school. Allemaal hebben ze een fietshelm uit mogen kiezen. En omdat ze er allemaal een hebben, wordt het vast leuk om met helm en al naar school te sjezen.

De school in Deventers woonwijk aan de andere zijde van de IJssel maakt zich, net als bijna alle andere basisscholen, druk om de verkeersveiligheid. Maar de straatjes rondom de Hovenschool zijn ook nog eens kneuterig smal en de doorgaande wegen er om heen steeds drukker. De kinderen die in het donker naar school fietsen slalommen langs de auto’s heen. 

School wil graag een wijkbudget

,,We hebben eerder al aan de gemeente om oplossingen gevraagd”, zegt directeur Jeanette Stanlein. ,,Op de motiemarkt van de gemeente heeft de buurt ook gevraagd om oplossingen. We willen wel graag een Kiss & Ride (een plaats om kort te parkeren, red.) bijvoorbeeld. Maar het beleid moet uniform zijn. Wel komt er nu een parkeerverbod rond de rotonde en zichtbare signalen op de weg.” De school zou echter graag, samen met de wijkbewoners, een wijkbudget hebben om zelf aan de slag te kunnen.

Dat de kinderen van groep 3 en 4 nu allemaal een stoere helm mogen uitkiezen is een goede start. ,,We doen aan Streetwise. En die organisatie kwam met dit idee. Fietshelmen zijn natuurlijk nog niet helemaal ingeburgerd, maar als ze allemaal een helm hebben en ze mogen ook nog kiezen uit vier soorten: dan lukt het wel. Het zijn niet de jongste kinderen, maar juist bij deze leeftijd hou je soms je hart vast.”

Volledig scherm
Slalommen en fietsen om opblaasbare auto’s heen: de verkeersles is anders dan andere lessen. © Ronald Hissink

De kinderen vinden de helmpjes in ieder geval machtig interessant, ook nog eens omdat er vier kleuren zijn waaruit ze kunnen kiezen. Mick met de gevlamde helm en daarachter Tieme met dezelfde helm op de fiets, Annemijn met de roze, Milou en Simon met een blauwe help en Liv er nog bij met de fiets: vandaag sjeezen ze door de gymzaal heen waar Streetwise ze leert over gevaren in het verkeer. Dat zijn nog eens leuke lessen.