Lezers schieten Deventenaar Rie (86) te hulp vanwege duiventerreur: ‘Plaats een net of neem een kat’

videoTientallen duiven maken het leven zuur van de hoogbejaarde Rie Rou-Borkent uit Deventer en een deel van haar flatbewoners. Het verhaal over de duiventerreur bij de Keizer Karelflat in Deventer leidde tot tal van reacties. Veel lezers schieten te hulp met advies over hoe je de duiven wel moet verjagen.

De 86-jarige Deventenaar heeft al meerdere huis-, tuin-, en keukenoplossingen gebruikt om de duiven te verjagen, maar tot nu toe nog zonder succes. Stukjes knoflook, peper strooien, linten ophangen, draadjes spannen, aluminiumfolie, duivenpinnen en zelfs een plastic kraai. Het helpt allemaal niet.

Amsterdam

Willem-Jan Toebes las het artikel en herkende zich in de overlast. De Deventenaar woonde jarenlang in Amsterdam, waar het probleem aan de orde van de dag is. ,,Wij hebben jarenlang in Amsterdam gewoond en dezelfde strijd gevoerd. Inmiddels wonen we in het relatieve duivenluwe centrum van Deventer, maar in Amsterdam is dit een bekend en veelvoorkomend probleem. Na dezelfde trucjes als Rie geprobeerd te hebben, die bij ons ook geen soelaas boden, hebben wij uiteindelijk het probleem in één keer opgelost door een zogeheten kattennet te spannen,’’ aldus Toebes. Irene Mensinga en Siny Klooster uit Holten laten eveneens weten dat een net een goede oplossing is om van het duivenprobleem af te komen.

,,Normaal gesproken worden deze netten gebruikt door katteneigenaren om te voorkomen dat hun geliefde huisdier van 10 hoog naar beneden valt. Het is echter ook uitstekend te gebruiken om ongewenste fladderaars buiten je balkon te houden. Je uitzicht wordt iets minder fraai dan voorheen, maar je kunt prima door zo’n net heen kijken en je nachtrust win je in 1 keer terug. En Rie heeft het voordeel dat de duiven pas sinds dit jaar op haar balkon komen. Het zijn zeer honkvaste vogels, dus wellicht kan ze nu snel ingrijpen met een net en kan deze over een tijdje weer verwijderd worden omdat de duiven dan geen kans hebben gehad een vast honk te creëren.’’ vervolgt Toebes.

Kat

Mary Roovers geeft Rie het advies om de gemeente in te schakelen. ,,De gemeente heeft toch een afdeling ongediertebestrijding, daar horen duiven ook bij. Informeren dus!’’ Els Hermans adviseert om een stenen duif op het nest van de duiven te plaatsen. Zij laat weten dat een bekende van haar hier goede ervaringen mee heeft. Deventenaar Martin Bolhuis stelt op Twitter voor om een kastje dat hoge geluidstonen produceert te plaatsen. Zwollenaar Raymond van Unen laat in een reactie op onze Facebookpagina weten dat een kat aanschaffen misschien ook helpt. Jan van Halen uit Steenderen oppert om misschien maar te verhuizen.

Volledig scherm
Rie Rou-Borkent (86) uit Deventer is ten einde raad. Duiven vergallen sinds kort haar woongenot. Zelfs een nepkraai helpt niet. © FOTO HISSINK