Volledig scherm
PREMIUM
,,Het is wel even wennen zo’n nieuwe huisgenoot. Maar ik ben absoluut blij dat ik het gedaan heb.” © Liselotte Kolthof

Linda uit Deventer nam vluchteling Alaa drie maanden in huis: ‘Ik ben blij dat ik hem kon helpen’

Op dit moment wachten duizenden vluchtelingen met een verblijfsvergunning in asielzoekerscentra op een woning. Dankzij het vrijwilligersinitiatief Takecarebnb kunnen deze statushouders tijdelijk bij een Nederlands gastgezin logeren en zo sneller de taal leren en sociaal integreren. Dat gebeurt overal in Nederland; ook in Zutphen en Brummen en bij Linda Nederhoed uit Deventer.

Linda (45) nam eind vorig jaar voor drie maanden de 21-jarige Alaa Ali in huis. ,,Toen een paar jaar geleden die enorme vluchtelingenstroom op gang kwam, greep me dat zo aan. Ik moest gewoon iets doen”, zegt ze daarover. Takecarebnb bestaat sinds 2015, maar Linda had er toen nog nooit van gehoord. Op eigen initiatief deed ze al wel iets vergelijkbaars. ,,Hier in Schalkhaar is een AZC. Ik zag een oproep op Facebook en via via kwam ik in contact met Ahmed. Hij is een keer komen eten en uiteindelijk heeft hij hier een aantal periodes gelogeerd.”

 1. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoestbare stofje
  PREMIUM

  Gemeenten, bedrijven en brancheor­ga­ni­sa­ties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoest­ba­re stofje

  De telefoon van Aiko Hensums van Expertisecentrum PFAS staat roodgloeiend. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties zitten met hun handen in het haar sinds er nieuwe eisen zijn aangekondigd voor grond. Wie grond wil verplaatsen moet het verplicht analyseren. Er mag per kilo grond slechts een microgram van het stofje PFOS zitten. Hensums is er sinds 2012 mee bezig en beantwoordt de meest prangende vragen.
 2. Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Voor ouders wier wereld begin juli even stil kwam te staan, zitten Koos en Evelien Janssen opvallend strijdbaar aan tafel. De meedogenloze ziekte van Batten (type CLN3) knalde zeven weken geleden plotsklaps hun leven in, maar niets doen is voor het ondernemerspaar geen optie. Er moet een middel komen dat deze verwoestende kinderziekte kan stabiliseren. Dat betekent dat er eerst veel aandacht nodig is om Batten op de medische radar te krijgen. En meer geld voor onderzoek. Dus komen ze in actie voor de stichting Beat Batten.