De plek waar de V1 ligt in beeld. De V1 ligt ongeveer anderhalve meter onder de grond en de plek is afgezet met een bouwcontainer.
Volledig scherm
De plek waar de V1 ligt in beeld. De V1 ligt ongeveer anderhalve meter onder de grond en de plek is afgezet met een bouwcontainer. © FOTO HISSINK

Meer dan 500 woningen ontruimd tijdens ontmantelen ‘vliegende bom’ V1 naast A1 bij Wilp

De gemeentes Voorst en Deventer nemen geen enkel risico bij de ruiming van de gevonden V1 naast de snelweg A1 bij Wilp. In een cirkel van 1400 meter rond de vindplaats van de ‘vliegende bom’ uit de Tweede Wereldoorlog moeten op zaterdag 8 maart de bewoners van 560 woningen tussen 9.00 en 17.00 hun huis verlaten. 

De gemeentes kondigen hiervoor een noodverordening af. Ook is het luchtruim tot 1600 meter gesloten, wordt de IJssel afgesloten voor de scheepvaart en ook de snelweg A1 is tijdens de ruiming in beide richtingen afgesloten.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie heeft inmiddels een plan gemaakt voor de ruiming van de V1, een afkorting van Vergeltungswaffe-1, een onbemand straalvliegtuig met springstof, veelvuldig gebruikt door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De EOD gaat de ontstekingsmechanismen verwijderen en vervolgens de springstof van 935 kilo in kleinere stukken opdelen. Die worden elders vernietigd, melden de gemeentes. 

Informatie-avonden

De V1 ligt op Deventer grondgebied, op de grens met de gemeente Voorst, ter hoogte van Wilp. Het oorlogstuig werd aangetroffen tijdens de werkzaamheden voor de verbreding van de A1.

 Vanavond is voor de inwoners van het te ontruimen gebied een informatieavond, georganiseerd door de gemeenten Deventer en Voorst, samen met de Veiligheidsregio IJsselland, de EOD, de politie, de brandweer, de GHOR en Rijkswaterstaat. De betreffende omwonenden zijn per brief uitgenodigd. 

Voor andere belangstellenden is er een aparte informatieavond op maandag 24 februari. 

V1 beeld: archief
Volledig scherm
V1 beeld: archief © Judah Bolink