Volledig scherm
Deventer en Salland gebruiken samen elke winter bijna een miljoen kilo strooizout. © ANP

Miljoen kilo zout voor wegen in Deventer en Salland

Er ligt bijna één miljoen kilo zout klaar om in de gemeente Deventer en de regio Salland de gladheid op de wegen in de komende wintermaanden te bestrijden. Salland lift mee op de voorraad van de provincie, Deventer heeft een eigen voorraad. Als het net zo ‘wintert’ als vorig jaar, kost het zout strooien deze regio ongeveer 60.000 euro.

Op verschillende plekken in de regio is het zout al klaar gelegd dat direct gebruikt kan worden zodra de gladheid inzet, maar zowel Deventer als de provincie Overijssel hebben daarnaast een veel grotere voorraad achter de hand voor het geval de normale voorraden te vroeg opraken. De hoeveelheid zout is gebaseerd op het gebruik van de afgelopen jaren. 

Strategische voorraden

De provincie heeft drie grote depots met zoutvoorraden van ongeveer twee miljoen kilo, die de komende maanden helemaal opgebruikt zullen worden. De depots worden aangevuld met zout uit de ‘strategische’ voorraad van 4,4 miljoen kilo, die klaar ligt in een opslagloods aan de IJssel bij Zwolle. Het zout is centraal ingekocht en de meeste gemeentes in de regio doen mee aan deze deal.

De gemeentes Olst-Wijhe en Raalte gebruiken samen ongeveer 250.000 kilo zout uit die voorraad van de provincie. De voorraad voor Raalte ligt in een depot aan de Heetenseweg. 

Deventer heeft in de zoutloods aan de Westfalenstraat 200 ton zout klaar liggen voor direct gebruik. Elders ligt nog eens duizend ton, een voorraad die deels blijft liggen voor noodgevallen. De gemeente verwacht komende winter zes ton nodig te hebben.

Weerhutten

De meeste gemeentes liften bij het bepalen van hun strooibeleid mee met de provincie. Zodra die uitrukt, gaan ook de gemeentelijke diensten op pad. De provincie laat zich daarbij leiden door het eigen gladheidsmeldsysteem. Op zestien plaatsen in Overijssel staan weerhutten, die via sensoren de temperatuur van het wegdek en de lucht meten. 

Dat betekent niet dat de strooiwagens bij een bepaalde temperatuur meteen uitrukken. De sensoren meten bijvoorbeeld ook de luchtvochtigheid, de neerslag en de hoeveelheid zout die er nog ligt van de vorige strooibeurt. Met al die gegevens beslist de provincie of de strooiwagens moeten uitrukken.

Besparen

Om geen zout te verspillen en het milieu te sparen, strooien de provincie en ook de gemeente Deventer preventief met nat zout. Dat is gewoon strooizout vermengd met pekelwater, dat aan de weg plakt en daardoor langer werkzaam is. Dan hoeft er later bij echte kou minder zout gestrooid te worden. De provincie vangt daarnaast ook het gebruikte spoelwater dat op voor hergebruik en programmeert met behulp van het gps-systeem de meest efficiënte routes om zout en brandstof te besparen.