Volledig scherm
PREMIUM
Nicole Koks bij haar buurman in de stal: ,,Vraag mensen wat voor melk ze drinken, dan denken ze dat ze de melk rechtstreeks van de koe drinken. Maar de melk die in het pak zit, heeft niets te maken met wat je hier in de tank ziet gaan.’’ © Henri van der Beek

Nicole (30) is de spreekbuis van 500 jonge boeren: ‘Als wij stoppen, wat eet jij dan?’

Voorzitter van het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt (OAJK) Nicole Koks-Hofman (30) timmert aan de weg. Als parttime boerin in Okkenbroek is ze de spreekbuis voor vijfhonderd jonge boeren en strijdt ze voor hun belangen. Naar aanleiding van het OAJK-project Boer van de toekomst heeft ze een brandbrief geschreven aan alle gedeputeerden. ,,Door al die regeltjes ontneemt men de jongeren de kans om boer te worden.”

,,Kringlooplandbouw? Circulaire landbouw? Allemaal heel mooi, maar dat doen boeren al lang.” Aan de keukentafel in het achterhuis van een melkveehouderij in Okkenbroek zit Koks met een flesje water voor zich. Ze is net getrouwd met Tim en ze wonen hier al vier jaar ‘tijdelijk’ samen. Ze wachten tot de woning van Tims 98-jarige oma vrijkomt bij de aspergeboerderij, die hij en zijn ouders hebben en waar Nicole ook al enige jaren meedraait.