Volledig scherm
Eerder dit jaar legde de gemeente Deventer nog een bouwstop op. Nu zijn de plooien recht gestreken en hoopt de nieuwe middelbare school van Deventer de Heilig Hartkerk aan de Zwolseweg in de kerstvakantie te kunnen betrekken. © FOTO HISSINK

Nieuwe middelbare school hoopt in kerstvakantie te verhuizen naar de Heilig Hartkerk

Nu de gemeente Deventer een omgevingsvergunning heeft afgegeven kan de nieuwe middelbare school Svpo Deventer voorzichtig uitkijken naar het definitieve onderkomen in de rooms-katholieke Heilig Hartkerk aan de Zwolseweg. Svpo-bestuurder Misha van Denderen hoopt in de kerstvakantie te kunnen verhuizen, maar geeft ook aan dat de ‘waslijst aan voorwaarden de verbouwing vertraagt'. 

Een van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat een onafhankelijk ecoloog een vleermuizenonderzoek moet doen. Zijn er geen vleermuizen, dan kan de verbouwing beginnen, zijn ze er wel dan moeten mogelijk nog aanvullende maatregelen worden getroffen. Ook hebben bestuur en gemeente afgesproken dat bij aanvang van de verbouwing de gemeente op de hoogte wordt gesteld van de werkzaamheden. ,,Gelukkig hebben we een alternatief pand in de tussentijd", verwijst Van Denderen naar het voormalige Carinovapand aan de Zwolseweg. Hier zijn eind augustus  de eerste vijf klassen van Svpo Deventer begonnen.

Moeizame start

Van Denderen, die de eerste School voor persoonlijk onderwijs in het Zeeuwse Kapelle opende en waarvan inmiddels acht vestigingen verspreid over heel Nederland zijn, kijkt met gemengde gevoelens terug op de moeizame start in Deventer. De ontvangst door ouders en docenten noemt hij ‘heel positief’. ,,We bieden hen een alternatief met een ander soort schoolconcept dan er in Deventer al was. Anderzijds heeft het allemaal wel erg veel voeten in de aarde gehad.”

Een van de zaken die Van Denderen als lastig omschrijft is het proces rond de huisvesting. ,,En zeker de vergunning voor verbouwing.” Struikelpunt in Deventer is volgens de onderwijsbestuurder de verordening waarin staat dat als een gebouw een gemeentelijk monument is, álles aan het pand monumentaal is. ,,Zelfs de asbest vloerbedekking om maar een extreem voorbeeld te noemen. Vervolgens is het aan de welstand om te bepalen wat wel en niet mag. Dat maakt verbouwen tot een onzeker proces.” 

Vooraf had Van Denderen gedacht net als in bijvoorbeeld Hoorn te kunnen beginnen met de verbouwing zolang de monumentale delen buiten schot zouden blijven. ,,Zo hebben we dat in Hoorn ook gedaan. Dat is net als Deventer een gemeente met veel monumentale gebouwen, maar met een moderne benadering van monumentenzorg", vindt de Svpo-bestuurder.  ,,Het monument dat we daar hebben gekocht, hebben we wel keurig bijtijds klaar gekregen om dit jaar met de eerste lichting te beginnen.”

  1. Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmolenaar Ber naar Deventer
    PREMIUM
    video

    Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmo­le­naar Ber naar Deventer

    Ber Fort loopt deze donderdagmiddag rond in wat nu nog zijn molen is. Nog twee dagen: gelukkig is het een schrikkeljaar dus heeft hij een dag extra, grapt hij opgelucht. En de molen blijft in de familie. Zijn schoonzoon Rob Schutte neemt de molen over. Bert Fort blijft vrijwilliger op de Bolwerksmolen. ,,Ik zal moeten leren een stapje terug te doen", zegt hij toch met nog enige vertwijfeling. Want molenaar zijn, dat is zijn passie.