Voor de tweede keer in ongeveer twee maanden heeft een loslopende hond een bloedbad aangericht onder schapen in Diepenveen. Op deze foto een schaap dat bij de aanval overleed.
Volledig scherm
Voor de tweede keer in ongeveer twee maanden heeft een loslopende hond een bloedbad aangericht onder schapen in Diepenveen. Op deze foto een schaap dat bij de aanval overleed. © Rob Bouwens

Nieuwe slachting door hond onder schapen in Diepenveen: ‘Zelfs sulletje kan dit doen’

Voor de tweede keer in ongeveer twee maanden heeft een loslopende hond een bloedbad aangericht onder schapen in Diepenveen. Drie schapen moesten worden gedood na de aanval, één dier mist sindsdien zijn complete staart. ,,Denk nou niet: mijn hond doet zoiets niet.” 

De ontdekking van een hond tussen de schapen leidde tot een wilde achtervolging van de betreffende hond. Die eindigde bij het baasje, die met een zaklamp naar de hond op zoek was. Rob Bouwens, eigenaar van de schapen: ,,Hij had het bloed nog om de bek en op de borst. Er was geen ontkennen aan.” 

Drie schapen werden zo ernstig toegetakeld dat ze moesten worden afgemaakt, een ander schaap mist na het geweld zijn staart. Omdat Bouwens in goed overleg is met de eigenaren van de betreffende hond, houdt hij hun identiteit anoniem en ging hij eerst in gesprek, voor hij naar buiten trad.  ,,Ook omdat ik weet dat er maatregelen worden genomen.” 

Sulletje

De aanval vond vorige week plaats aan de Schapenzandweg in Diepenveen, vertelt Bouwens. Hij doet zijn verhaal niet omdat hij uit is op sensatie, wel omdat hij een boodschap wil verkondigen. ,,Heel veel mensen zeggen: mijn hond doet zoiets niet. Maar ook een sulletje kan zoiets doen. Denk niet dat jouw hond dit niet kan doen.” 

Hij is ervan overtuigd dat dezelfde hond achter een aanval op de schapen in november zat, waarbij vier schapen ernstig gewond raakten en één schaap overleed. ,,Deze hond wist precies de weg naar onze schapen en precies hoe hij de beschermingsnetten moest ontwijken.” 

Hij houdt het op een zwartbruine hond die de schapen greep. De hond krijgt straks een aanlijnplicht en een muilkorfgebod. ,,Het betreft vooralsnog een incident. Deze hond staat verder nog niet geregistreerd.” 

De hond rukte onder meer een staart af.
Volledig scherm
De hond rukte onder meer een staart af. © Rob Bouwens

De eigenaren van de hond schrokken zich kapot, raakten meermaals emotioneel. ,,Ze kunnen het eigenlijk nauwelijks geloven. Ik vond het een hele lieve hond naar mij toe. Ik ben ervan overtuigd dat deze hond totaal ongevaarlijk is voor mensen.” 

Slapen

Bouwens geeft met zijn bedrijf Sheepdog Experience coaching en leiderschapstraining aan groepen, met behulp van schapen en Border Collies. Hij baalt van de aanval op de schapen, maar is vooral ontzettend opgelucht dat er nu een dader gevonden is. ,,Dat betekent dat we een heel stuk geruster kunnen slapen.” 

De financiële schade schat hij op zo'n 2500 a 3000 euro. ,,Daarvoor heb ik de eigenaren van de hond aansprakelijk gesteld. Ik vind het goed dat hondeneigenaren weten dat dit de schade kan zijn.” 

Na de eerste aanval in november gingen we langs in Diepenveen: 

Rob Bouwens in november, met één van de schapen die toen werd aangevallen.
Volledig scherm
Rob Bouwens in november, met één van de schapen die toen werd aangevallen. © FOTO HISSINK