Volledig scherm
© ANP

OM: celstraf voor man die ex-vriendin uit Deventer in been stak

Al bijna honderd dagen zit de 55-jarige Bernard L. in voorarrest op verdenking van mishandeling van zijn ex-vriendin in Deventer. Wat het Openbaar Ministerie betreft is dat nog niet lang genoeg. Tegen de man werd 9 maanden cel waarvan 3 maanden voorwaardelijk geëist omdat hij haar in haar been stak.

Ook moet zodra het vonnis is uitgesproken voor drie jaar lang een contact- en locatieverbod ingaan. Dat moet voorkomen dat L. en het slachtoffer elkaar wellicht weer in de haren vliegen, bleek dinsdag op de strafzitting. 

Geslagen

Begin 2017 kreeg L. al twee weken cel voorwaardelijk opgelegd voor huiselijk geweld. ,,Ja toen heb ik haar wel geslagen. Maar ik moest wel want anders brak ik mijn rug’', haalde L. herinneringen op. Zijn toenmalige vriendin is een liefhebber van de fles. Zelf drinkt hij niet meer, zei hij de rechters. Al bekende hij wel gedronken te hebben op 9 april dit jaar, de dag dat hij werd aangehouden. Het was de tweede keer in korte tijd dat zijn ex-vriendin overstuur elders hulp zocht. Vier dagen ervoor klopte ze midden in de nacht aan bij haar buurman. Hij bood haar de bank als slaapplek aan. Waarom ze overstuur was, vroeg de buurman niet. Maar getuigen meldden dat de twee vaker ruzie hadden. Ging L. in april over de schreef door de vrouw met een mes in haar been te steken? ,,Onzin’', reageerde L. op deze beschuldiging. Een arts ontdekte wel een wond in haar been. ,,Ze heeft dit alles verzonnen omdat ze mijn woning wil’', zei L. over haar leugens.

Zorgen

De officier van justitie maakte zich zorgen. Vooral dat de twee elkaar toch weer ontmoeten. Dat moet voorkomen worden, vond ze. Vandaar haar verzoek zo snel mogelijk een locatie- en contactverbod van kracht te laten zijn. ,,Meneer heeft een alcoholprobleem en dit was niet de eerste keer dat het mis ging’', aldus de officier. Ook wil ze dat de twee weken cel die meneer ‘op de plank had liggen’ gaat uitzitten. De raadsman van L. verzocht om vrijspraak. Ja, getuigen hebben het over ruzies gehad, maar alleen de vrouw heeft het over mishandelingen. Ook heeft de buurman geen verwondingen gezien, zei de advocaat.

Vonnis op 30 juli.

 1. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoestbare stofje
  PREMIUM

  Gemeenten, bedrijven en brancheor­ga­ni­sa­ties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoest­ba­re stofje

  De telefoon van Aiko Hensums van Expertisecentrum PFAS staat roodgloeiend. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties zitten met hun handen in het haar sinds er nieuwe eisen zijn aangekondigd voor grond. Wie grond wil verplaatsen moet het verplicht analyseren. Er mag per kilo grond slechts een microgram van het stofje PFOS zitten. Hensums is er sinds 2012 mee bezig en beantwoordt de meest prangende vragen.
 2. Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Voor ouders wier wereld begin juli even stil kwam te staan, zitten Koos en Evelien Janssen opvallend strijdbaar aan tafel. De meedogenloze ziekte van Batten (type CLN3) knalde zeven weken geleden plotsklaps hun leven in, maar niets doen is voor het ondernemerspaar geen optie. Er moet een middel komen dat deze verwoestende kinderziekte kan stabiliseren. Dat betekent dat er eerst veel aandacht nodig is om Batten op de medische radar te krijgen. En meer geld voor onderzoek. Dus komen ze in actie voor de stichting Beat Batten.