Volledig scherm
PREMIUM
Het Grote Kerkhof in Deventer is sinds 2 januari van dit jaar autovrij. Horeca en winkeliers rond het gebied hebben zorgen. Ze merken een terugloop van bezoek en stellen dat het kale plein op deze manier, zeker in de winter, weinig toevoegt. © Ronald Hissink

Ondernemers zuchten onder autovrij Grote Kerkhof

Omzetverlies en minder bezoekers. Winkeliers en horeca in de binnenstad van Deventer stellen dat ze het moeilijk hebben sinds het Grote Kerkhof begin dit jaar autovrij is. Bezorgde ondernemers willen dat de gemeente tot een andere opzet komt. 

Bijvoorbeeld door in de wintermaanden wel auto’s toe te laten op het plein.

 1. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoestbare stofje
  PREMIUM

  Gemeenten, bedrijven en brancheor­ga­ni­sa­ties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoest­ba­re stofje

  De telefoon van Aiko Hensums van Expertisecentrum PFAS staat roodgloeiend. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties zitten met hun handen in het haar sinds er nieuwe eisen zijn aangekondigd voor grond. Wie grond wil verplaatsen moet het verplicht analyseren. Er mag per kilo grond slechts een microgram van het stofje PFOS zitten. Hensums is er sinds 2012 mee bezig en beantwoordt de meest prangende vragen.
 2. Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Voor ouders wier wereld begin juli even stil kwam te staan, zitten Koos en Evelien Janssen opvallend strijdbaar aan tafel. De meedogenloze ziekte van Batten (type CLN3) knalde zeven weken geleden plotsklaps hun leven in, maar niets doen is voor het ondernemerspaar geen optie. Er moet een middel komen dat deze verwoestende kinderziekte kan stabiliseren. Dat betekent dat er eerst veel aandacht nodig is om Batten op de medische radar te krijgen. En meer geld voor onderzoek. Dus komen ze in actie voor de stichting Beat Batten.