Op jacht naar de meerval (en die zit dus gewoon in de IJssel)

videoDe glimlach van Mick Rijnhout is groot, heel groot, maar komt qua formaat niet in de buurt van de bek van de meerval die hij net heeft gevangen. In de IJssel, ergens tussen Kampen en Arnhem - de exacte locatie houdt hij liever voor zich -, vangt de Apeldoorner deze keer een exemplaar van ruim een meter. De Nederlandse rivieren zitten bomvol met de Silurus glanis, de Europese meerval, en de lengtes van de gevangen vissen worden steeds groter. Vissen van dik over de 2 meter zijn geen uitzondering meer.

Daar hoef je niet meer voor naar de bekende rivier de Ebro in Spanje, waar volledige visweekenden zijn te boeken met vanggarantie van monstermeervallen van rond de drie meter. Voor vissen van over de twee meter kun je gewoon terecht in de Nederlandse binnenwateren. En sinds 2012 is de jacht op de meerval in Nederland geopend. Sindsdien mag de vissoort worden gevangen, daarvoor was dat verboden. In no-time groeide het meervalvissen uit tot één van de meest populaire onderdelen van de sportvisserij.

  1. Activiste Caroline van der Plas uit Deventer betreurt misdragingen Groninger boeren

    Activiste Caroline van der Plas uit Deventer betreurt misdragin­gen Groninger boeren

    ,,Ik snap werkelijk niet wat de boeren, die zich in Groningen misdroegen, heeft bezield. Emoties snapt iedereen, maar wat jullie deden, kan gewoon niet. Jullie wangedrag straalt af op de hele sector. Domme actie.’’ Met die niet mis te verstane woorden reageert Caroline van der Plas via Twitter op actievoerende boeren die vanmiddag in Groningen de deur van het provinciehuis ramden, met eieren gooiden en afzettingen omver reden.