Volledig scherm
Twee dagen en een nacht stonden stadssociologen Renée Rooijmans en Charlot Schans op het Grote Kerkhof. © FOTO HISSINK

Op ‘stadscamping’ Grote Kerkhof in Deventer mag iedereen meedenken over de invulling van het plein

Twee dagen en een nacht staan stadssociologen Renée Rooijmans en Charlot Schans op het Grote Kerkhof. In een caravannetje met karakteristiek bloemrijke luifel gingen ze het gesprek aan over de toekomst van het plein, dat sinds januari autovrij is. Dinsdagavond pakken ze de boel weer in.

De gemeente wikt en weegt over de invulling van het plein, bewoners mogen meedenken. Volgens de kamperende stadssociologen wordt dat volop gedaan. Rooijmans: ,,Ik heb nog geen tijd gehad om te eten, zo druk is het. We zitten letterlijk met inwoners op de camping.”

Chagrijn over het feit dat er niet meer geparkeerd mag worden, proefden de twee sociologen ook. ,,Wel wat. Maar wij willen juist naar de toekomst kijken. De meeste mensen waren bovendien heel aardig, betrokken ook. Mensen vinden het fijn dat ze hun ideeën kwijt kunnen. Dit plein is echt van iedereen.” 

Rode draad

Een rode draad in de meningen? Veel mensen vinden dat het plein straks een plek moet zijn om te kunnen verblijven. Maar dan wel met behoud van het historische karakter. ,,Mensen vinden het fijn dat er nu vrij zicht is op de kerk.”

Een ander idee? ,,Met de bestaande stenen het patroon van een Deventer tapijt leggen.” Zoals die vroeger aan de Smyrnastraat geknoopt werden dus. Of: ,,Iemand zei ook dat het gek is dat je hier op een steenworp van de IJssel zit, maar dat qua zicht niet gelijk door hebt. Die wilde een gigantische pijl naar de IJssel.

 1. GA Eagles-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen
  PREMIUM
  video

  GA Eag­les-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen

  Tristan (15) glundert van oor tot oor. Natuurlijk was hij erbij woensdagavond, in de bijna-laatste minuut dat Go Ahead Eagles toch scoorde en won in Den Bosch. De playoffs in, dat is een droom waarvan Tristan hoopt dat hij pas wakker wordt als ‘Kowet’ twee keer gewonnen heeft. Er zitten nog twee wedstrijden tegen RKC Waalwijk tussen droom en werkelijkheid. De vlaggenzwaaier van Sfeerteam ADHD (Active DieHards Deventer) gaat er de komende nachten nog net niet wakker van liggen.
 2. Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitverkocht
  poll & Video

  Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitver­kocht

  Deventer hunkert naar de eredivisie. Binnen vijfentwintig minuten waren vanochtend de losse tickets voor finale van de play-offs tegen RKC uitverkocht. De grote toestroom van fans, zowel bij de fanstore als online, zorgde voor ronkende en vastlopende kaartverkoopsystemen. Seizoenkaarthouders kunnen hun kaarten nog tot morgen 12.00 reserveren. Daarna komen eventueel nog wat nieuwe losse tickets vrij.