Volledig scherm
Twee dagen en een nacht stonden stadssociologen Renée Rooijmans en Charlot Schans op het Grote Kerkhof. © FOTO HISSINK

Op ‘stadscamping’ Grote Kerkhof in Deventer mag iedereen meedenken over de invulling van het plein

Twee dagen en een nacht staan stadssociologen Renée Rooijmans en Charlot Schans op het Grote Kerkhof. In een caravannetje met karakteristiek bloemrijke luifel gingen ze het gesprek aan over de toekomst van het plein, dat sinds januari autovrij is. Dinsdagavond pakken ze de boel weer in.

De gemeente wikt en weegt over de invulling van het plein, bewoners mogen meedenken. Volgens de kamperende stadssociologen wordt dat volop gedaan. Rooijmans: ,,Ik heb nog geen tijd gehad om te eten, zo druk is het. We zitten letterlijk met inwoners op de camping.”

Chagrijn over het feit dat er niet meer geparkeerd mag worden, proefden de twee sociologen ook. ,,Wel wat. Maar wij willen juist naar de toekomst kijken. De meeste mensen waren bovendien heel aardig, betrokken ook. Mensen vinden het fijn dat ze hun ideeën kwijt kunnen. Dit plein is echt van iedereen.” 

Rode draad

Een rode draad in de meningen? Veel mensen vinden dat het plein straks een plek moet zijn om te kunnen verblijven. Maar dan wel met behoud van het historische karakter. ,,Mensen vinden het fijn dat er nu vrij zicht is op de kerk.”

Een ander idee? ,,Met de bestaande stenen het patroon van een Deventer tapijt leggen.” Zoals die vroeger aan de Smyrnastraat geknoopt werden dus. Of: ,,Iemand zei ook dat het gek is dat je hier op een steenworp van de IJssel zit, maar dat qua zicht niet gelijk door hebt. Die wilde een gigantische pijl naar de IJssel.