De vernieuwde en uitgebreide stalling.
Volledig scherm
De vernieuwde en uitgebreide stalling. © de Stentor

Opgeknapte fietsenstalling in Deventer centrum weer open, mét coronamaatregelen

Fietsenstalling ‘Op de Keizer’ achter de HEMA bij de Centrumgarage is weer geopend. De stalling is opnieuw ingericht met dubbele fietsenrekken. Door corona is er voorlopig geen toezicht en om bezoekers te scheiden is er tijdelijk een extra (aparte) uitgang. De capaciteit is verdubbeld naar duizend plekken.

Bij de dubbele rekken stal je twee fietsen boven elkaar. Er zijn honderd brede parkeerplaatsen gerealiseerd voor fietsen met een afwijkend formaat en voor scooters.  De nieuwe beplanting en bomen komen in het najaar.

Fietsenstalling ‘Op de Keizer’ trekt jaarlijks bijna 400.000 bezoekers. Op drukke momenten, zoals donderdag en zaterdag, was de stalling overvol en werden bezoekers geweigerd. Fietsen werden dan op ongewenste plekken in de binnenstad geparkeerd. Met de aanpak van de stalling trekt de provincie Overijssel de beurs om de Smidsgang (tussen Hema en Sting) her in te richten. Dat is een belangrijke toegang naar de binnenstad. Die aanpak volgt later dit jaar.

Coronarichtlijnen

Aan de achterkant van de stalling (zijde Keizerstraat) wordt in verband met corona een tijdelijke uitgang gemaakt. De bestaande toegangspoort is dan alleen te gebruiken als ingang. Op deze manier ontstaat er eenrichtingsverkeer in de stalling. De fietsenstalling is geopend, maar zal tot het versoepelen van de coronarichtlijnen onbemand zijn. Uiteindelijk krijgt de gratis stalling weer toezicht. 

De fietsenstalling op het Lamme van Dieseplein wordt vernieuwd. De stalling wordt ‘opener’ ingericht en makkelijker in gebruik. De gemeente wil met de aanpak ook dat het wildparkeren bij bibliotheek aan de Stromarkt afneemt.

De stalling ligt om de hoek van de bieb. Met de nieuwe inrichting verdwijnt het rommelige beeld in deze hoek van het eerder opgeknapte plein. De stalling blijft (op de drukste dagdelen) bewaakt. De opknapbeurt is deze zomer klaar.