‘Oranje’ Syriërs in Twello de boer op met friet en falafel

videoRuim vier jaar geleden verkocht Dalal Salam (27) nog falafel in het Syrische Damascus. Na haar vlucht naar Nederland, droomde ze van haar eigen friet- en falafelkraam. Dankzij haar man is het nu zo ver en verkoopt ze de Syrische lekkernij wekelijks op dinsdag in Twello.

Aan de kleur ligt het in ieder geval niet. Als het aan Dalal Salam ligt, wordt haar knaloranje busje een hit in de regio. Mensen kunnen haar bellen voor feestjes en partijen, maar de dinsdag is voor Twello. Sinds vorige week verkoopt ze op het Marktplein friet en falafel, het beste van twee werelden. ,,In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat mensen in Nederland falafel erg lekker vinden. En omdat ze hier ook van friet houden, hebben we het gecombineerd’’, zegt Salam.

  1. Stekker uit plan voor huis voor herstellende verslaafden in Vijfhoek in Deventer: ‘Zonder steun buurt kan het niet’
    PREMIUM

    Stekker uit plan voor huis voor herstellen­de verslaaf­den in Vijfhoek in Deventer: ‘Zonder steun buurt kan het niet’

    Axicure werd twee jaar geleden opgericht door Rob en Esther Lubberts en telt in andere Deventer wijken al drie andere woningen waar herstellende verslaafden wonen. Dat gaat vrijwel probleemloos, niet alleen volgens de stichting, maar ook volgens buren en woningcorporatie Ieder1. Daar werd anders gereageerd op de komst van de bewoners, zegt Esther Lubberts. ,,Hier was veel meer weerstand. Het angstzweet brak me bijna uit op de info-avond. Daar kwam in eerste instantie 23 keer nee binnenlopen. ”