Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Overlast in Deventer te lijf met door scholieren gevreesde ‘vliegende toezichthouders’

In de strijd tegen overlast wil burgemeester Ron König de ‘vliegende toezichthouders’ permanent invoeren. Dat kost 100.000 euro per jaar.

De controleurs behoren tot een team van ‘vliegende toezichthouders’; ze komen snel in actie op plekken waar overlast is. Zoals de ‘snoeproute’ tussen winkelcentrum en de scholen. ,,De proef is geslaagd, het blijkt goed te werken’’, zegt burgemeester Ron König. ,,De overlast neemt af.’’

Foto's van toezichthouders

Toezichthouders van de gemeente zijn zo ‘populair’, dat foto’s van de handhavers op groepsapps van scholieren rondgaan. Dat gebeurt door leerlingen van de vestigingen van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer-noord, die regelmatig winkelcentrum Borgele bezoeken . Ze zorgden voor nogal wat afval op straat. Ze waarschuwen elkaar door meteen foto's te delen van toezichthouders, zodra die weer zijn gesignaleerd.

Bij de normale werkwijze komen toezichthouders in actie na meldingen van overlast van inwoners door heel Deventer. Het flexteam heeft de handen vrij om dagelijks hardnekkige overlastsituaties te bezoeken. König: ,,Het gaat niet direct om boetes uitdelen, maar zichtbaar zijn, zodat mensen zich aan de regels houden.’’ Met de foto’s in de groepsapp heeft König dan ook geen moeite. ,,Het blijkt te werken als we regelmatig zichtbaar zijn. Of alleen de gedachte er is dat we er kunnen zijn.’’

Burger en in uniform

Er wordt in uniform en in burger gepost. Volgens informatie van König zijn andere veelbezochte locaties bijvoorbeeld de IJsselstrandjes, Beestenmarkt en het Boreelplein.

Bij de Boreel maakten de frequente controles volgens König een einde aan grote overlast van een groep van 25 jongeren, die hinderlijk aanwezig waren en blowden, dealden en rotzooi achterlieten. De Ceintuurbaan is ook vaak bezocht: de ruime midden strook met groen was populair bij hondenbezitters, die er massaal hun viervoeter lieten poepen. Controles leidden er toe dat mensen zelf de poep opruimen. König: ,,We zien wel dat als we een tijdje niet controleren, overlast weer toeneemt.’’

 1. GA Eagles-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen
  PREMIUM
  video

  GA Eag­les-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen

  Tristan (15) glundert van oor tot oor. Natuurlijk was hij erbij woensdagavond, in de bijna-laatste minuut dat Go Ahead Eagles toch scoorde en won in Den Bosch. De playoffs in, dat is een droom waarvan Tristan hoopt dat hij pas wakker wordt als ‘Kowet’ twee keer gewonnen heeft. Er zitten nog twee wedstrijden tegen RKC Waalwijk tussen droom en werkelijkheid. De vlaggenzwaaier van Sfeerteam ADHD (Active DieHards Deventer) gaat er de komende nachten nog net niet wakker van liggen.
 2. Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitverkocht
  poll & Video

  Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitver­kocht

  Deventer hunkert naar de eredivisie. Binnen vijfentwintig minuten waren vanochtend de losse tickets voor finale van de play-offs tegen RKC uitverkocht. De grote toestroom van fans, zowel bij de fanstore als online, zorgde voor ronkende en vastlopende kaartverkoopsystemen. Seizoenkaarthouders kunnen hun kaarten nog tot morgen 12.00 reserveren. Daarna komen eventueel nog wat nieuwe losse tickets vrij.