Volledig scherm
Brownies en Downies moet nog een nieuwe pui krijgen, Rafaelle's rechts ernaast is al vernieuwd. Links op de foto een klein deel van het het kantoorpand van Bergman. © FOTO HISSINK

Pandeigenaar tart rechter, huurbaas en de gemeente Deventer

Kantoorpand-eigenaar Frits Bergman heeft zich de woede van de gemeente Deventer, de eigenaar van twee panden aan de Brink én de rechter op de hals gehaald door om een kleinigheidje de rechtbank te wraken. Nu moeten alle partijen binnenkort weer de gang naar Zwolle maken voor een zaak die eigenlijk al is afgedaan.

,,Zo gaat het nou elke keer”, verzucht Edwin Vincent, eigenaar van twee panden op de Brink 92 en 93, waar de restaurants Raffaele's Foodbar en Brownies en Downies zitten. Ook advocaat Mensink van de gemeente heeft inmiddels ondervonden dat Bergman en de gemeente regelmatig met elkaar in de clinch liggen en vaak om futiliteiten. 

In strafzaken wordt het steeds gebruikelijker dat advocaten en criminelen de rechters partijdig achten en daarom de rechtbank wraken, in bestuurszaken komt dat veel minder vaak voor. In strafzaken komt de wrakingskamer meestal nog dezelfde dag bijeen om te beoordelen of  de ‘wrakers’ een punt hebben en eventueel nieuwe rechters aan te wijzen. 

De bestuursrechter die in Zwolle gewraakt werd, peinsde er niet over vandaag al een wrakingskamer op de hoogte te stellen. ,,Voor zo'n zaakje? Kom nou.”

Niet uitgenodigd

Frits Bergman (45), samen met zijn broer eigenaar van het statige, witte kantoorpand op de Brink 90, liet vandaag tijdens de zitting blijken nogal verbolgen te zijn over het feit dat zijn broer hier niet officieel voor was uitgenodigd. ,,Die is net zoveel partij als ik in deze zaak, maar hij heeft geen kennisgeving gekregen. Zelfs niet nadat ik uw rechtbank daarom gevraagd heb.”

De bestuursrechter van dienst, meester Cornelissen, was echter niet van plan om de zaak daarom uit te stellen. ,,Uw naam staat op de dagvaarding, maar uw broer had natuurlijk gewoon kunnen aansluiten.” Dat vond Bergman echter niet de juiste weg en daarop besloot hij de rechters te wraken.  

Kleinigheden

Tot frustratie van de andere betrokkenen, waaronder Edwin Vincent, die Rafaelle's Foodbar al van een mooie nieuwe gevel liet voorzien en hetzelfde wil doen voor Brownies en Downies ernaast. De vergunningen zijn zelfs al binnen. ,,Maar we kunnen steeds weer naar Zwolle komen voor dit soort kleinigheden.”

Bergman liet de gemeente en belanghebbende Vincent met zijn advocaat opdraven omdat hij meent dat de gemeente bij het afgeven van de vergunning voor de nieuwe puien niet de juiste procedures had gehanteerd. De monumentencommissie had er naar moeten kijken en dat was in eerste instantie niet gebeurd. Die fout werd hersteld, maar toen ontbrak weer de motivatie van die commissie in het besluit. Dat is inmiddels ook hersteld, maar toch wilde Bergman nog graag weten hoe de rechter hierover zou denken.

Formeel

De broers Bergman bewandelen graag de formele weg en zijn nog uiterst coulant, gaf Frits Bergman zijn opponenten gisteren nog te kennen. ,,Ik had ook kunnen verzoeken om de verbouwing en het aanbrengen van de puien stop te zetten, maar zo ver ben ik niet gedaan.”

De Bergman-broers lijken niet bepaald een groot voorstander van horeca in het Deventer centrum, want ze vochten al eerder gemeentelijke besluiten aan als het om horeca ging. Bij de Raad van State loopt nog en procedure tegen het hele horecabeleid van de gemeente, dat meer cafés en restaurants toelaat in de stad. 

De broers uit Zwolle, die nu in Eibergen en het Duitse Hannover wonen, vrezen extra overlast en verpaupering van het centrum als er vel meer horeca bij kan komen. Hebben ze dan zo'n groot hart voor de stad? Frits Bergman: ,,Alles wat we hier doen, doen we vooral in  ons eigen belang, maar daar heeft Deventer ook baat bij.”  

Voormalig hotel

De opa van de broers Bergman die nu eigenaar van het pand aan de Brink 90 zijn, kocht het statige gebouw in 1941, toen het hotel het Witte Huis was. Dat bleef zo tot in de jaren zestig toen het werd omgebouwd tot kantoor. Uitgeverij Kluwer zat er een paar jaar in, net als architect Postma en hondenvoerfabrikant Koning. Die laatste heeft het pand volgens Frits Bergman flink uitgewoond. 

Rond de eeuwwisseling werd het pand weer opgeknapt en in 2002 trok  Frits Bergman erin zolang het niet verhuurd werd. Eerder zei Bergman al dat de vele horeca op het plein daar nietr echt aan meehielp. Op dit moment zit Mediavisie in het gebouw.

De broers Bergman bezitten nog meer onroerend  goed, volgens het kadaster voornamelijk in Zwolle. Volgens Frits Bergman treden beide broers niet graag op de voorgrond en zeggen ze ook niks over de panden die ze bezitten.