Volledig scherm
Rie Rou-Borkent (86) uit Deventer was ten einde raad. Duiven vergallen sinds begin dit jaar haar woongenot. De bejaarde vrouw woont al meer dan dertig jaar op de elfde verdiept van de Keizer Karelflat, maar nog nooit was de overlast van duiven zo groot als deze zomer. De vogels laten zich nu ineens niet meer zien. © FOTO HISSINK

Rie (86) uit Deventer lijkt plots van de duivenoverlast verlost: ‘Ze vliegen niet eens meer voorbij’

Ze begrijpt er niets van: plots zijn ze gevlogen, de duiven. De 86-jarige Rie Rou-Borkent uit Deventer heeft geen flauw idee wat ervoor heeft gezorgd dat de duivenoverlast bij haar appartement in de Keizer Karelflat lijkt opgehouden. Ze wilde net een zogeheten kattennet laten spannen. ,,Nu maar hopen dat ze wegblijven, die rotvogels.”

Twee weken geleden zocht de hoogbejaarde Rie volledig ten einde raad contact met de Stentor. Duiven vergalden sinds begin dit jaar haar woongenot. De Deventerse woont al meer dan dertig jaar op de elfde verdieping van de Keizer Karelflat, maar nog nooit was de overlast van duiven zo groot als op dat moment. Zelfs in de zomer trof ze eieren op haar balkon. Ze had van alles geprobeerd. Van stukjes knoflook op een bordje tot het spannen van draadjes en de aanschaf van een plastic kraai. Niets hielp, de duiven bleven haar bestoken.

Tips

,,Het verhaal in de Stentor heeft tot veel reacties geleid”, vertelt Rie. ,,Zelfs in het ziekenhuis spraken mensen mij aan en gaven ze tips om de duiven te verjagen. Dat geeft toch het gevoel dat je er niet alleen voor staat, dat er veel begrip is. Ik heb bovendien een brief gekregen van iemand uit België, die kosteloos wilde helpen. Heel bijzonder.”

Volledig scherm
Rie (86) en haar vriendin Truus (84). Laatstgenoemde heeft met haar buurvrouw te doen. ,,Dit appartement is haar wereld, veel verder komt ze niet.” © FOTO HISSINK

Lezers van de Stentor schoten óók te hulp met advies over hoe je de duiven zou kunnen verjagen. ,,Dat heb ik gelezen”, zegt Rie. ,,Maar sommigen zeggen dan dat je maar een kat moet nemen, of moet verhuizen. Daar kan ik niets mee, wat moet ik met een poes op elf hoog? Een kattennet spannen op het balkon is wel een interessante optie, daarover heb ik ook gebeld met de verhuurder, woonbedrijf Ieder1.”

Stil

Alleen: wonderwel is de overlast plots opgehouden. Ze heeft al dagenlang geen duif meer gezien of gehoord. Terwijl de ‘vliegende ratten’ haar eerst naar eigen zeggen belaagden. Zo erg zelfs, dat ze zichzelf op een gegeven moment in radeloze toestand terugvond in haar woonkamer met telefoon in de hand, nadat een aantal duiven haar urenlang wakker had gehouden. Ze stond desperaat op haar benen en wilde bijna 112 bellen. ,,Ik weet niet wat er is gebeurd, maar ze laten zich niet meer zien. Ik ga vaak nog even kijken, maar er gebeurt niets. Het is stil, er is geen poep. Ze vliegen niet eens meer voorbij. Of ik ze mis? Als kiespijn. Nu maar hopen dat ze wegblijven, die rotvogels.”

De Stentor ging eerder bij Rie op bezoek:

  1. Metamorfose: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolgebouw in Deventer
    PREMIUM

    Metamorfo­se: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolge­bouw in Deventer

    Van de buitenkant is de Heilig Hart nog dezelfde kerk. Er staan alleen al tijden busjes en werkcabines opgestapeld op het voorterrein. Bouwmensen lopen af en aan. Maar op het oog is er nog weinig te zien. Binnen des te meer. De bouwers hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de nieuwe Deventer school in mei open kan. De contouren van tien lokalen in het middenschip tekenen zich af. Een kijkje in de kerk die school gaat worden.