Volledig scherm
Bierbrouwerij Davo in Deventer © Eigen foto

Road-to-Nowhere-bier tegen ALS van tachtig Nederlandse brouwers ten doop bij DAVO Deventer

Het speciaal bier Road to Nowhere van tachtig Nederlandse brouwers is volgende week zaterdag voor het eerst te proeven. De complete opbrengst van de Smoked Porter gaat naar de Stichting ALS Nederland. De eerste proeverij is in Deventer bij Davo. 

De brouwers verenigd in de Beer Geeks kwamen in december bijeen bij de Jopen-brouwerij in Haarlem. ,,Moet je niet zien dat we dan met tachtig man in een ketel staan te roeren", lacht Davo-brouwer Arnoud Pijpker. ,,Maar we zijn allemaal Geeks, en we staan samen voor ALS. Het is de tweede keer dat we als Beer Geeks Beats ALS’ geld ophalen voor deze ziekte. We hebben afgesproken dat we allemaal fusten afnemen en de opbrengst voor ALS is.”

Davo heeft een aantal fusten besteld ,,Zeker om de weken na 1 februari door te kunnen. Het is een echt Geek-biertje. Als je regelmatig speciaal bier drinkt, vind je 'm spannend, maar als je altijd alleen pils drinkt vind je 'm denk ik lastig.”

Alle brouwers in Deventer bij elkaar

De presentatie is bij Davo. Dan zijn alle brouwers weer bij elkaar. En waarom bij Davo? Dat antwoord is eigenlijk simpel. ,,Midden van het land, presentatieruimte en de brouwerij bij elkaar, ruimte om een paar honderd man te ontvangen", somt Pijpker op. Het bier is na de lancering landelijk verkrijgbaar. Road to nowhere is de opvolger van Body and Soul vorig jaar.  Het nieuwe label, gebaseerd op een aquarel gemaakt door ALS-patiënte Eeke Maters, verbeeldt deze ‘road to nowhere.’

,,Vorig jaar ontstond het idee voor het eerst omdat we tegelijkertijd 5 jaar bestonden en 10.000 leden op Facebook bereikten. Het bier werd gekoppeld aan Stichting ALS omdat een vriend van velen in de groep helaas aan ALS is overleden", vertellen de Geeks.  Op Beer Geeks worden inmiddels allerhande acties opgezet om ook geld op te halen voor het goede doel. De teller staat inmiddels op ruim 33.000 euro. 

 1. Villa wordt Buurtfabriek: van mega-groot en niet te behappen naar ‘knus’ voor de buurt in Deventer
  PREMIUM

  Villa wordt Buurtfa­briek: van me­ga-groot en niet te behappen naar ‘knus’ voor de buurt in Deventer

  Mannetje of twintig binnen? Dan zit het wel vol in de nieuwe huiskamer van de Buurtfabriek Voorstad. Heel anders dan in de zee van ruimte van het pand waar de Voorstad-mensen voorheen in zaten: Villa Voorstad. Maar ze zijn er dolgelukkig mee. Doordat de huur te behappen is zien ze licht aan de horizon. Ze kunnen vooruit op de hoek van de Brinkgreverweg en de Bierstraat.
 2. Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

  Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

  In Okkenbroek gaat eind maart de eerste schop in de grond van het nieuwe Buurtplein. Het voormalige schoolplein krijgt een ontdektuin met veel struiken en planten voor insecten en andere beestjes, een waterpomp, koersbalveld, jeu de boules, volleybalveld, een klimmuur en andere uitdagende toestellen. Inwoners van Okkenbroek zijn al sinds 2018 bezig om het plein van de grond te krijgen. De werkgroep heeft eerst bij buurtbewoners, kinderen, ouderen en verenigingen de wensen geïnventariseerd. Daarnaast is gekeken hoe het nieuwe plein het dorp aantrekkelijker kan maken. Hieruit is in samenwerking met Nijha, een bedrijf gespecialiseerd in beweeg- en speeltoestellen, een volgens de werkgroep ambitieus ontwerp uitgekomen. Het Buurtplein is gefinancierd door fondsen en investeerders. Nu ook de Provincie een bijdrage heeft geleverd kan heel Okkenbroek de komende maanden aan de slag.