Volledig scherm
Een vuurwerkmagazijn van Wolff Vuurwerk in Twello. © Archieffoto Lisa Krikken/de Stentor

Ruim 2,1 miljoen kilo vuurwerk opgeslagen in gemeente Voorst

Wolff Vuurwerk in Twello mag maximaal 2.123.794 kg aan vuurwerk opslaan. Het bedrijf aan de Engelenburgstraat in Twello is verreweg de grootste Voorster speler. Andere vuurwerkaanbieders in de gemeente Voorst komen samen net boven de 50.000 kilo uit. Het totale aantal kilo's permanente en tijdelijke opslag aan vuurwerk dat is toegestaan is 2.174.543 kg.

Wolff maakt niet altijd volledig gebruik van zijn quotum. Dit blijkt uit de beantwoording van vragen van Gemeente Belangen door het college van burgemeester en wethouders.  De Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) en de brandweer hebben de gevraagde gegevens verstrekt.  

Vuurwerkverkopers hebben jaarlijks te maken met diverse controles van onder meer de sprinkler- en brandmeldinstallatie. De omgevingsdienst controleert of de bedrijven voldoen aan de voorschriften uit het Vuurwerkbesluit. Vuurwerkverkopers zijn verplicht vuurwerk in een explosievrije verpakking te (laten) vervoeren. Het uitpakken van een auto moet meteen bij aankomst en onafgebroken gebeuren, waarbij het vuurwerk direct in bunkers moet worden gelegd. 

 Veiligheidsrisico’s die voortvloeien uit het vervoer en de opslag van vuurwerk zijn, zo schrijft het college, nooit voor 100 procent uit te sluiten. 

Kleine overtredingen

De afgelopen jaren zijn alleen kleinere overtredingen vastgesteld zoals het ontbreken van een verbodsbord op open vuur en roken, van antistatische verpakking en het niet bijhouden van een logboek. ‘Tijdens voorcontroles informeert de omgevingsdienst de ondernemers over de voorschriften uit het Vuurwerkbesluit. Op die manier gaat daar een preventieve werking vanuit’, aldus het college.

Vuurwerk in de gemeente Voorst ligt opgeslagen op de locaties: Engelenburgstraat 31 in Twello (permanente opslag); Rijksstraatweg 80 in Voorst (tijdelijke opslag); Stellingmolenweg 12 in Voorst (tijdelijke opslag);  H.W. Iordensweg 79 in Twello (tijdelijke opslag); Broekstraat 35 in Klarenbeek (tijdelijke opslag);  Wijkseweg 7 in Terwolde (tijdelijke opslag);  Terwoldseweg 9 in Twello (permanente opslag); Domineestraat 18 in Twello (tijdelijke opslag) en  Wilpsedijk 14 in Wilp (tijdelijke opslag).

 1. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoestbare stofje
  PREMIUM

  Gemeenten, bedrijven en brancheor­ga­ni­sa­ties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoest­ba­re stofje

  De telefoon van Aiko Hensums van Expertisecentrum PFAS staat roodgloeiend. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties zitten met hun handen in het haar sinds er nieuwe eisen zijn aangekondigd voor grond. Wie grond wil verplaatsen moet het verplicht analyseren. Er mag per kilo grond slechts een microgram van het stofje PFOS zitten. Hensums is er sinds 2012 mee bezig en beantwoordt de meest prangende vragen.
 2. Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Voor ouders wier wereld begin juli even stil kwam te staan, zitten Koos en Evelien Janssen opvallend strijdbaar aan tafel. De meedogenloze ziekte van Batten (type CLN3) knalde zeven weken geleden plotsklaps hun leven in, maar niets doen is voor het ondernemerspaar geen optie. Er moet een middel komen dat deze verwoestende kinderziekte kan stabiliseren. Dat betekent dat er eerst veel aandacht nodig is om Batten op de medische radar te krijgen. En meer geld voor onderzoek. Dus komen ze in actie voor de stichting Beat Batten.