Volledig scherm
Als vandaag het verwijderen van het asbestmateriaal uit de Fermerie wordt afgerond, volgt nog een laatste controle, voordat de kinderen van bso Sam & Jaap volgende week weer aan het Muggeplein in Deventer terecht kunnen. © Persbureau van Eijndhoven

Schrik om vondst asbest in pand van bso Sam & Jaap in Deventer

De vondst van asbest in de CV-ruimte van buitenschoolse opvang (bso) Sam & Jaap in de Fermerie aan het Muggeplein is met een sisser afgelopen. Er was deze week enige schrik omdat het ging om zogeheten niet-hechtgebonden asbest, waarvan vezels gemakkelijk kunnen vrijkomen in de lucht. Het langdurig - maanden tot jaren - inademen van veel asbestvezels kan riskant zijn voor de gezondheid.

Gisteren en vandaag heeft de gemeente als pandeigenaar het asbestmateriaal door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf laten verwijderen. Als na afronding van deze saneringsklus het controlemonster schoon is, kan Raster, die het pand huurt van de gemeente, maandag de bso-ruimte  laten schoonmaken. Raster hoopt dat de kinderen vanaf dinsdag weer terecht kunnen in een asbestvrije en fris en fruitige ruimte. 

Opvang

De 77 kinderen die normaliter naar Sam & Jaap gaan, worden tot en met maandag tijdelijk opgevangen bij Sam & Otje. Volgens woordvoerster Ilona Hendriks van Raster hebben de ouders rustig gereageerd op het nieuws. De gemeente heeft alle ouders per brief op de hoogte gesteld. ,,De brief was blijkbaar duidelijk, want we hebben geen vragen gekregen. Er was ook nauwelijks onrust. De ouders waren vooral blij dat de kinderen elders konden worden opgevangen.”

Routinecontrole

Het asbest werd dinsdagmiddag aangetroffen bij een routinecontrole voorafgaand aan geplande onderhoudswerkzaamheden. Het materiaal bevond zich in de afgesloten ruimte van de cv-ketel.  Enkele niet-hechtgebonden asbesthoudende plafondplaten waren beschadigd en stukjes hiervan lagen op de vloer. Ook net buiten de cv-ruimte bleken dergelijke platen te zijn. 

GGD

Direct na de vondst heeft de gemeente grondig onderzoek laten uitvoeren om duidelijk te krijgen of het asbest verder verspreid was in de ruimten van de bso en of er vezels in de lucht aanwezig waren. Er zijn in dit kader zowel kleefmonsters genomen als luchtmetingen uitgevoerd. In beide gevallen was er goed nieuws: buiten de cv-ruimte waren de monsters schoon en in de lucht zijn geen asbestvezels aangetroffen. Het onderzoeksrapport is ter beoordeling voorgelegd aan de GGD, die bevestigt dat er voor de gezondheid geen risico's zijn met betrekking tot de asbestvondst.