Simon Kok uit Deventer bouwt violen, cello's en het eerste opvouwbare cellokrukje ter wereld

VideoMaanden werk zit er in cello die nu in de werkplaats staat. De lagen lak moeten drogen en de herfst doet net te vroeg haar intrede. Het werk dat Simon Kok doet heeft geduld nodig. Vioolbouwer is de Deventenaar sinds een jaar of tien. En sinds nu ook meubelmaker. De Deventenaar ontwikkelde het eerste opvouwbare cellokrukje.

Hij lacht er zelf om. Natuurlijk is het een niche-markt. Maar wel eentje waar hij zijn hart aan verpand heeft. Jaren ontwikkelingswerk zit er in het ontwerp van de kruk, en de eerste serie is nu klaar. Kok klapt het miniatuurprototype uit op tafel. ,,Kijk, hier begon het mee. Cellospelers willen graag altijd op dezelfde hoogte zitten. Dat is nu eenmaal het motorische geheugen dat je hebt. Als je vingers hoger of lager de snaar raken, klinkt je instrument anders. Orkesten hebben dat natuurlijk op orde. Maar het gaat om de plekken waar je niet altijd speelt.”

  1. Katja Staartjes uit Okkenbroek: Bedwingen van hoogste bergen lijkt erg op het leiden van bedrijf
    PREMIUM

    Katja Staartjes uit Okkenbroek: Bedwingen van hoogste bergen lijkt erg op het leiden van bedrijf

    Ze vindt zichzelf meer een loper dan een klimmer. Het wandelen in de machtige Alpen greep haar tijdens haar studiejaren en sindsdien is ze verknocht. En klimmend naar de top van managementland bij grote organisaties als het UMC Utrecht en Kluwer, nam ze een drastisch besluit: klimmen werd haar leven. Katja Staartjes nam ontslag en werd de eerste Nederlandse vrouw op de Mount Everest. Een wandeltocht met de Okkenbroekse over haar nieuwe boek: Topteams. Niet alleen voor managers.