Anne Hagemeijer (links) en Gendra Lacle aan het werk op het Grote Kerkhof.
Volledig scherm
PREMIUM
Anne Hagemeijer (links) en Gendra Lacle aan het werk op het Grote Kerkhof. © Ronald Hissink

Skeletten komen in Deventer ‘tot leven’ bij opgravingen Grote Kerkhof

AUDIO & VIDEOMenselijke botten in de bodem, vrij gave skeletten zelfs en onderzoekers in witte pakken op het Grote Kerkhof. Klinkt als crime scene, maar is het niet. Het Deventer stadsplein is deze zomer decor van archeologisch onderzoek. Menselijke overblijfselen op de dodenakker uit de middeleeuwen worden zorgvuldig opgegraven, schoongemaakt en onderzocht en in 3D-verwerkt. ,,Met de huidige technieken is zelfs het voedselpatroon te achterhalen van hier begraven personen.”

 1. Paul (62) uit Deventer kapot van verdriet na vergiftiging van zijn jonge kat: ‘Het is verschrikkelijk’
  PREMIUM
  VIDEO

  Paul (62) uit Deventer kapot van verdriet na vergifti­ging van zijn jonge kat: ‘Het is verschrik­ke­lijk’

  Dolgelukkig was Paul Ludwig (62) toen hij een jaar geleden de kitten Laika kreeg van zijn dochters. ,,De leukste kat ooit, echt een pittige beestje”, vertelt hij vreugdevol. Totdat een week geleden zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid werd. Laika kwam thuis en was veranderd van een opgewekte kat, naar een afzijdig, stil beestje. Waarschijnlijk vergiftigd met rattengif, blijkt nu. ,,Het is verschrikkelijk. Als ik erover nadenk springen de tranen in mijn ogen.”
 2. Kolkende rivier verwoest levenswerk van Nederlands B&B-stel in de Duitse Eifel
  PREMIUM
  VIDEO

  Kolkende rivier verwoest levenswerk van Nederlands B&B-stel in de Duitse Eifel

  Ze waren voor het eerst een heel weekend volgeboekt na twee zware coronaseizoenen met nauwelijks gasten. Hun laatste centen waren in het opknappen van hun onderneming in de Duitse Eifel gestopt, toen de natuur vorige week keihard toesloeg. De Bed & Breakfast van het Nederlandse stel Vincent Knol en Yvette Bosch is volledig geruïneerd door de Ahr, een lieflijk stroompje dat woensdag veranderde in een kolkende massa van water, puin en modder. ,,En toch hebben we geluk gehad.”
 3. Minivakantie werd nachtmerrie voor dit gezin uit Deventer: ‘Het ergst denkbare gebeurde’
  PREMIUM

  Minivakan­tie werd nachtmer­rie voor dit gezin uit Deventer: ‘Het ergst denkbare gebeurde’

  Een minivakantie in Limburg met twee bevriende stellen en hun kinderen mondde voor een Deventers gezin uit in een nachtmerrie. Kees Neven (38), Susanne (nu 37) hun drie kinderen Daniël (10), Micha (7) en Lydia (5) botsten tegen een Arriva-lijnbus. Het ongeluk haalde het landelijk nieuws. Tien mensen raakten gewond, onder wie Kees en Susanne zelf. Hij overleefde de klap niet. Anderhalf jaar later vertelt Susanne hoe het hen sindsdien verging.