Etty Hillesum in 1941, het jaar dat zij aan haar dagboek begon.
Volledig scherm
Etty Hillesum in 1941, het jaar dat zij aan haar dagboek begon. © repro foto uit boek Etty Hillesum

Sloop dreigt voor woning van in Deventer opgegroeide schrijfster Etty Hillesum

Het Amsterdamse woonhuis waar de in Deventer opgegroeide schrijfster Etty Hillesum (1914-1943) haar wereldberoemde dagboeken schreef, dreigt te worden gesloopt. Dat meldt Trouw. Het Etty Hillesum Centrum in Deventer gaat protest aantekenen. 

Het herenhuis aan de Gabriel Metsustraat, vlakbij het Museumplein, zou moeten plaatsmaken voor nieuwbouw. Historici en buurtbewoners proberen dat tegen te houden. Lex Rutgers van het Etty Hillesum Centrum in Deventer geeft aan dat die organisatie zeker protest zal aantekenen. ,,Sloop zou ontzettend zonde zijn, vanwege de architectonische waarde, maar zeker vanwege de geschiedkundige waarde.”

Volgens Rutgers wil het EHC samen met andere ‘Hillesum-adepten’ optrekken, zoals het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) in Middelburg, waar Hillesum werd geboren. ,,Wij denken aan een gezamenlijke brief aan belegger en gemeente Amsterdam. Als de sloopvergunning eenmaal is afgegeven, kunnen we niks meer doen.”

Dagboeken

Hillesum woonde zes jaar bij het Museumplein, tot ze op haar 29ste vertrok naar Westerbork en later werd vermoord in Auschwitz. In de woning aan de Gabriël Metsustraat schreef ze haar dagboeken, die haar later wereldberoemd zouden maken. 

Hillesum kwam op haar tiende naar Deventer, toen haar vader rector werd van het Stedelijk Gymnasium. Na het afronden van het gymnasium ging ze rechten studeren in Amsterdam. Het EHC (Etty Hillesum Centrum) in Deventer werd opgericht om aandacht te schenken aan haar leven en het Joods leven in Deventer. Scholengemeenschap Etty Hillesum Lyceum (EHL) is naar haar vernoemd.