Volledig scherm
PREMIUM
Zo ligt het Pothoofd er nu bij. Een deel van het front aan de IJssel wordt gesloopt. © FOTO HISSINK

Sluiskwartier verandert in eigenzinnig Deventer buurtje

Deventer krijgt er met het Sluiskwartier aan de rand van de binnenstad een eigenzinnig buurtje bij. Achter de stadsbrouwerij Davo komt een mix van nieuwbouw en herstel van de meeste waardevolle panden aan het Pothoofd langs de IJssel. Die richting was al langer bekend, maar inmiddels heeft de gemeente een stedenbouwkundige schets laten maken van het gebied.

Het huidige parkeerterrein aan de Sluisstraat verdwijnt en maakt plaats voor een parkachtige, groen gebied. De auto is dan iets verderop welkom, op een langgerekte strook tussen de oudere panden aan het Pothoofd en het parkje. Die parkeerplekken komen in één lijn te liggen met de Buitengracht, op de plek waar vroeger ook water was. De open structuur van de grachtenloop wordt zo enigszins hersteld, waarbij het middenterrein een doorkijk biedt naar de Lebuinuskerk in de binnenstad. De parkeerplekken zijn voor bewoners en voor openbaar gebruik.

 1. Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen
  PREMIUM
  video

  Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen

  Wat ga ik eten? Insecten? Zonder uitzondering kijken mensen me verbijsterd of zelfs meewarig aan. Insecten? Vrijwillig? Ja, echt dus. Misschien juist wel omdat ik het doodeng vind. En in het buitenland de eettentjes niet altijd vertrouw. Maar Berry Steenbruggen is een bekende Deventenaar. Als hij vraagt wie met hem insecten wil proberen, vrees ik dat dit mijn uitgelezen kans is. Als twee miljard mensen op deze wereld met enige regelmaat insecten eten, dan zal het toch niet zo vreselijk zijn?
 2. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
  PREMIUM

  Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

  Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”