Volledig scherm
Het NK Drone Race is een opvallend nieuw onderdeel op het Dorpsfeest Diepenveen dit weekend. © website Dorpsfeest Diepenveen

Spektakel op Dorpsfeest Diepenveen: NK Drone Race

Inhaalmanoeuvres, hoge snelheden en spektakel, een beetje zoals Formule 1, maar dan met drones. Op het Dorpsfeest Diepenveen is dit weekend het NK Drone Race een opvallend onderdeel. Dronevliegers gaan met elkaar de strijd aan op een parkoers vol hindernissen. Waar ze met de drone onderdoor moeten vliegen, er overheen of doorheen.

Drone racen is inmiddels uitgegroeid en de Nederlandse top meldt zich dit weekend in Diepenveen. De wedstrijd is het sluitstuk van het seizoen, zodat in Diepenveen de Nederlands Kampioen bekend wordt.

Bij toeval landt het drone-spektakel in Diepenveen, meldt Jasper Smit van de organisatie van het dorpsfeest. ,,Ik zag een tijdje geleden bij Nieuw Rande twee dronevliegers bezig’’, aldus Smit. ,,We raakten aan de praat en gaandeweg bleek dat men voor de NK-wedstrijden nog een locatie zocht. Liefst eentje waar veel publiek op afkomt. Voor het dorpsfeest is dit een mooie toevoeging aan het programma. Win-win dus.’’

Het parkoers wordt opgebouwd in een weiland naast het feestterrein aan de Schapenzandweg. Zaterdag zijn de kwalificatieraces, net als bij de Formule 1. Zondag zijn de finales.  Het publiek kan volgens Smit de verrichtingen in de lucht ook volgen op een groot scherm. Daar zijn camerabeelden op te zien vanuit de drones.

Geintje

Het drone racen is een nieuw onderdeel in het volle programma op en rond de ijsbaan aan de Schapenzandweg, dat met veel activiteiten vermaak biedt voor jong en oud. Inclusief een mini-kermis. Het driedaagse Dorpsfeest, dat vandaag (vrijdag) begint, beleeft de zesde editie. Het evenement kwam tot leven nadat Diepenveen – in tegenstelling tot veel andere dorpen in de regio – geen dorpsfeest had. Smit: ,,Met een aantal mensen opperden we destijds meer als geintje om de organisatie op te pakken. Dat werd al meteen serieus. Als je dan nu vijf jaar verder ziet hoe het dorpsfeest tot een blijvertje is uitgegroeid en aanslaat, dat is mooi en daar doe je het voor.‘’

Voor het (muzikale) programma in de feesttent  geldt kaartverkoop. Voor de zaterdagavond zijn inmiddels zo'n duizend tickets verkocht, voor de vrijdag ongeveer 750, aldus de organisatie. 

Het volledige programma staat op www.dorpsfeestdiepenveen.nl

 1. Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen
  PREMIUM
  video

  Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen

  Wat ga ik eten? Insecten? Zonder uitzondering kijken mensen me verbijsterd of zelfs meewarig aan. Insecten? Vrijwillig? Ja, echt dus. Misschien juist wel omdat ik het doodeng vind. En in het buitenland de eettentjes niet altijd vertrouw. Maar Berry Steenbruggen is een bekende Deventenaar. Als hij vraagt wie met hem insecten wil proberen, vrees ik dat dit mijn uitgelezen kans is. Als twee miljard mensen op deze wereld met enige regelmaat insecten eten, dan zal het toch niet zo vreselijk zijn?
 2. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
  PREMIUM

  Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

  Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”