Suzanne (47) werd dankzij borstkanker succesvol ondernemer, maar weet dat ze strijd tegen ziekte alsnog verliest: ‘Ik wil nog zo graag’

video,,Ik heb geen dromen of bucketlist. Als je weet dat je doodgaat, leef je met de dag en denk je alleen nog maar aan degenen die je het liefst hebt. De meisjes. Dat was mijn enige gedachte. En de liefde voor Marc. We kregen de uitslag en de dokter verdween uit ons blikveld. We keken alleen naar elkaar en kusten elkaar.”

De Deventerse Suzanne Kemps (47) kreeg vijf jaar geleden borstkanker en overwon het. De industrieel ontwerpster kwam er zo sterk uit, dat ze volle kracht doorging met haar ondernemende geest. Vanuit haar ziek-zijn, ging ze beter om met energie. Wist wat haar grenzen waren en kon ze daardoor ook opzoeken. 

Haar bedrijf Proud Breast, dat lichtgewicht borstprotheses maakt, ontstond uit haar eigen zoektocht naar vrouwelijkheid. Ze voelde zich niet fijn met een zware borstprothese in aangepast ondergoed en ontwierp zelf een lichtgewicht ademende vulling voor willekeurig welke beha. Met haar team won ze in 2018 de ASN Wereldprijs voor start-ups en kon zich daarmee testen en uitproberen veroorloven. 

Het resulteerde in een product waarvan honderden vrouwen zeggen zich weer heel én vrouw te voelen, doordat ze niet gedwongen worden zware medische protheses te dragen. Suzanne heeft bij de start van haar bedrijf meteen de ogen gericht op het buitenland om het bedrijfsmodel rond te krijgen. Wereldwijd hebben 10 miljoen vrouwen een borstamputatie ondergaan. 

,,Ziek-zijn is topsport. Weet je wel hoeveel energie het kost om discipline te houden? Als je de hele dag op bed ligt, verdwijnt je eetprikkel. Ik moet mezelf dwingen te eten en de energie die ik heb besteden aan de dingen die voor mij waardevol zijn. Ik houd discipline, want ik wil nog zo graag. Elke dag is een cadeautje. Ik zit heerlijk in mijn voortuintje nu in het zonnetje. Ik schrijf tips voor ondernemers. Misschien ga ik het wel bundelen. En ik heb een paar kinderen van vriendinnen geholpen met schoolkeuzes nu ze door corona geen informatiedagen kunnen bezoeken. Zo ontstaan altijd weer nieuwe dingen.”

Quote

Het wrange is dat ik al verschil­len­de keren naar de arts ging. Ik voelde dat het niet goed was. Maar ze namen me niet serieus genoeg, denk ik nu.

Proud Breast in Deventer maakt Qups: op maat gemaakte lichtgewicht borstprotheses. Suzanne Kemps is de ontwikkelaar. Maar nu moet ze een stap terug doen: haar kanker is ongeneeslijk teruggekeerd.
Volledig scherm
Proud Breast in Deventer maakt Qups: op maat gemaakte lichtgewicht borstprotheses. Suzanne Kemps is de ontwikkelaar. Maar nu moet ze een stap terug doen: haar kanker is ongeneeslijk teruggekeerd. © Rob Voss