Twee 'acteurs' spelen voor het televisieprogramma Opsporing Verzocht het misdrijf in Lettele na.
Volledig scherm
Twee 'acteurs' spelen voor het televisieprogramma Opsporing Verzocht het misdrijf in Lettele na. © AB HAKEBOOM

Tbs van man die meisje uit Lettele in busje sleurde en bijna doodde stopt

De man die is veroordeeld voor zijn poging een jonge vrouw in Lettele te ontvoeren en te doden, komt op vrije voeten. Dat is de uitkomst van een zitting voor de Zwolse rechtbank. De tbs-maatregel wordt niet verlengd, heeft de rechtbank direct na de zitting besloten op voorspraak van de officier van justitie.

De 31-jarige J.W. uit Zutphen is in 2010 tot zes jaar cel en tbs veroordeeld. In de nacht van 19 oktober 2009 trok hij een destijds 22-jarige vrouw van haar fiets. Ze was op weg van een discotheek in Bathmen naar Lettele, toen ze in het bos door de man werd aangesproken. Hij dreigde haar te doden als ze niet in zijn busje zou stappen en drukte haar keel dicht toen ze zich hevig verzette. Daarbij verloor ze even het bewustzijn. De man vluchtte weg.

Rapportages

De Zutphenaar heeft zijn straf uitgezeten en daarna naar een tbs-kliniek gegaan. Eerst met dwang, later werd het regime versoepeld. Na een reeks incidenten wilde het Openbaar Ministerie dat de dwangmaatregel weer werd opgelegd, en dat de tbs met een jaar zou worden verlengd. In afwachting van nadere rapportages verbleef de man sinds februari dit jaar in het Huis van Bewaring.

Ook is hij intussen opgenomen geweest in het Pieter Baan Centrum. Daar hebben deskundigen geconstateerd dat W. geen persoonlijkheidsstoornis heeft. Zij worden gesteund door eerdere rapporten. Op de zitting waren drie psychologen en een psychiater aanwezig die allemaal zeer stellig waren: de tbs-maatregel moet eindigen. Alleen de reclassering zag dat niet zitten, vanwege incidenten in een kliniek.

Roofdier

Een van de psychologen begreep wel dat het spaak is gelopen. ‘Als vijf deskundigen, met 120 jaar ervaring bij elkaar, zeggen: er is geen stoornis, en je komt in een kliniek waar je geconfronteerd wordt met behandelaars die jou als een potentieel seksueel roofdier zien, is het niet gek als er gedoe ontstaat.’

De officier van justitie liet zich overtuigen. Zonder een aanwijsbare stoornis of gebrekkige ontwikkeling is een tbs-maatregel trouwens ook niet mogelijk. Ze verzocht haar eigen vordering tot verlenging af te wijzen. Tot grote verrassing van advocaat Abdel Ytsma. ‘Ik vindt het groots van de officier dat zij haar standpunt wijzigt.’ De rechtbank besloot direct uitspraak te doen.