Trekkerprotest op Grote Kerkhof in Deventer tegen sluiting Speelgoedmuseum

POLL & VIDEOGeen trekkers op het Malieveld dit keer, maar in de Deventer binnenstad. Ruim twintig kinderen trokken dinsdag op kleine speelgoedtrekkers naar het Grote Kerkhof. Bij het stadhuis protesteerden zij tegen de dreigende sluiting van het Speelgoedmuseum, sinds 1932 gevestigd in Deventer.

De Deventer politiek bespreekt woensdagavond de situatie rond het Speelgoedmuseum. De kinderdemonstratie was door museumorganisatie Deventer Verhaal georganiseerd, zodat er een video van het protest kon worden opgenomen. Die zal vandaag nog via de sociale kanalen te zien zijn en (mogelijk) morgenavond tijdens de vergadering van de politiek. Die besluit dan overigens nog niet.

Vrachtwagentje

Volgens Lieke Kooyman, communicatiemedewerker van Deventer Verhaal, waren er vrij snel kinderen op de been na contact met basisschool de Hagenpoort in de Deventer binnenstad. De trekkers waren door Deventer Verhaal met een vrachtwagentje naar het Grote Kerkhof vervoerd.

Twee kinderen die aan het protest deelnamen, waren Lense Scheerder (10) en Janne Noordijk (10). Ze komen en spelen regelmatig in het Speelgoedmuseum, zeggen ze. Sluiten is zonde en mag niet gebeuren, vestigen ze de hoop de Deventer politiek.

D-Day

De gemeenteraad besluit vermoedelijk volgende week woensdag (13 november) over de toekomst van het museum, dat dan na jaren onzekerheid D-day beleeft. Het college van B en W steekt liever geen geld in het opknappen van het huidige museum. In plaats daarvan willen burgemeesters en wethouders dat de collectie met thematentoonstellingen op wisselende plekken in Deventer te zien zal zijn. 

 Cultuurwethouder Carlo Verhaar (GroenLinks) vindt dat een sterker concept en wil zo geld uitsparen voor andere culturele initiatieven in Deventer. Waaronder geld voor filmtheater Mimik, poppodium Burgerweeshuis en  een investering in museum De Waag (energiebesparende maatregelen).

Poll

Als het aan cultuurwethouder Carlo Verhaar (GroenLinks) ligt, gaan de deuren dicht van het Deventer Speelgoedmuseum. Een goed idee of moet de gemeenteraad er een stokje voor steken?

Als het aan cultuurwethouder Carlo Verhaar (GroenLinks) ligt, gaan de deuren dicht van het Deventer Speelgoedmuseum. Een goed idee of moet de gemeenteraad er een stokje voor steken?

  • Sluiting is een goed idee. Het huidige museum is verouderd. Thematentoonstellingen met speelgoed op wisselende locaties is een veel beter concept. (9%)
  • Sluiting? Slecht idee. Het Speelgoedmuseum hoort bij Deventer. De gemeente moet geld in het museum stoppen en dat niet in andere Deventer culturele instellingen en initiatieven steken. (91%)
481 stemmen
Volledig scherm
Protest van kinderen bij het Deventer stadhuis tegen de dreigende sluiting van het Speelgoedmuseum. © de Stentor