Trimenzo vraagt faillissement aan, zorgcentra in Voorst en Twello in andere handen
UpdateZorgorganisatie Trimenzo, met woonzorgcentra in Voorst en Twello, heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf kan niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Volgens de directie blijven de cliënten verzekerd van zorg en kunnen zij ook in de zorgcentra blijven wonen.
Ook de 300 zorgmedewerkers zijn volgens interim-bestuurder Hans van Fulpen verzekerd van hun werk, omdat de continuïteit van zorg voor de cliënten wettelijk is vastgelegd. Ook de thuiszorg die Trimenzo voor haar rekening nam, blijft volgens Van Fulpen overeind. De stafmedewerkers, vorig jaar nog 22 mensen maar inmiddels geslonken tot tien medewerkers, moeten wel vrezen voor hun baan.
Trimenzo heeft nu nog de woonzorgcentra het Grotenhuis en de Martinushof in Twello en de Benring in Voorst onder haar hoede. Bewoners, vrijwilligers en personeel in Twello zijn vanmorgen op de hoogte gebracht, vanmiddag volgt Voorst.
Zorgen
Volgens Van Fulpen zagen bijna alle betrokkenen het einde wel naderen. ,,Van het kantoorpersoneel heeft ongeveer de helft al besloten haar heil elders te zoeken sinds de problemen bekend zijn”, zegt interim-directeur Van Fulpen, die vorige maand werd aangesteld om het faillissement te begeleiden. ,,We hebben voor bewoners en personeel op de werkvloer de meeste zorgen wel weg kunnen nemen, voor de mensen op kantoor blijven de zorgen natuurlijk. Hun baan verdwijnt in principe wel.”
Trimenzo probeert al enkele jaren onderdak te vinden bij andere, grotere zorgorganisaties, omdat het al jarenlang verlies draait. Een fusie met Zorggroep Apeldoorn werd in juli door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) afgewezen vanwege oneerlijke concurrentie en onvoldoende keuzevrijheid voor de cliënten.
Vakorganisatie RMU was bij die fusiebesprekingen aanwezig en betreurt de houding van de ACM. ,,Met een fusie was er in Voorst en Twello zelf minder keuzevrijheid, maar dat is wel erg lokaal bekeken. Als je het bekijkt vanuit de hele regio Apeldoorn en Deventer was er wel meer te kiezen”, stelt Johann Honders van de RMU. ,,Een fusie had dit faillissement kunnen voorkomen. De 300 medewerkers hebben al een onzekere tijd achter de rug en blijven nu nog langer in het ongewisse over hun baan.”
Opgeknapt
De problemen voor Trimenzo ontstonden volgens Van Fulpen ongeveer acht jaar geleden, toen de instelling zich wilde voorbereiden op de marktwerking in de zorg, maar daar teveel geld aan uitgaf. Het bedrijf stortte zich voortvarend op de thuiszorg en de drie (gehuurde) huizen werden grondig opgeknapt, maar daar was eigenlijk onvoldoende geld voor. De schuld van Trimenzo liep daardoor in de jaren daarna op tot zo'n 900.000 euro, terwijl er geen winst gemaakt werd. De schuld kon daarom niet weggewerkt worden.
Daarom zocht Trimenzo aansluiting met andere zorginstellingen, maar dat is dus niet gelukt. Volgens interim-directeur Van Fulpen is de drastische maatregel om het faillissement aan te vragen nodig omdat het bedrijf zeer binnenkort de rekeningen niet meer kan betalen.
Het faillissement wordt volgens Van Fulpen morgen uitgesproken. Wat de exacte gevolgen voor de thuiszorgers en de cliënten zijn en wie de zorg overneemt, weet hij nog niet. ,,Dat is in handen van de curator.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Turkse radiozender tijdelijk in Stedendriehoek te ontvangen: ‘Hoef je niet lang over na te denken’
Kral FM is de komende weken via DAB+ te beluisteren in de Stedendriehoek. Het gaat om een Turkse radiozender die veel updates over de rampzalige gevolgen van de aardbeving uitzendt. ,,We hebben nog ruimte op onze zender’’, legt Christiaan Gijtenbeek uit. ,,En die stellen we graag ter beschikking.’’ -
PREMIUMMET VIDEO
Houtstroperij neemt toe door hoge energieprijzen: ‘Het is gewoon diefstal’
Een boete van maximaal 4500 euro en zelfs een maximale gevangenisstraf van twee maanden. Deze straffen doen al snel denken aan misdrijven die te maken hebben met geweld, maar het zijn de straffen die uitgedeeld kunnen worden voor houtstroperij. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
update | met video
Brand bij bouwbedrijf in Rijssen onder controle
RIJSSEN - Bij een bouwbedrijf aan de Celssiusstraat in Rijssen is donderdagochtend brand uitgebroken. De brandweer kwam met groot materieel ter plekke en heeft het pand ontruimd. Inmiddels is de brand onder controle. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
Fusie Zorggroep Apeldoorn en Trimenzo van de baan
De bestuurlijke fusie tussen Zorggroep Apeldoorn e.o. en Trimenzo is van de baan. Trimenzo ziet af van de deal, omdat het verwacht geen goedkeuring te krijgen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). -
-
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Krijgt Lochem een leesclub? Als het aan de Stichting Senia ligt wel
Samen over boeken praten. Dat kan binnenkort misschien in Lochem. In de Bibliotheek Lochem vindt op donderdag 2 maart een informatiebijeenkomst plaats over de mogelijke oprichting van een leesclub.