Volledig scherm
De Martinushof in Twello is een van de woonzorgcentra van Trimenzo. © ©Trimenzo

Trimenzo vraagt faillissement aan, zorgcentra in Voorst en Twello in andere handen

UpdateZorgorganisatie Trimenzo, met woonzorgcentra in Voorst en Twello, heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf kan niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Volgens de directie blijven de cliënten verzekerd van zorg en kunnen zij ook in de zorgcentra blijven wonen.

Ook de 300 zorgmedewerkers zijn volgens interim-bestuurder Hans van Fulpen verzekerd van hun werk, omdat de continuïteit van zorg voor de cliënten wettelijk is vastgelegd. Ook de thuiszorg die Trimenzo voor haar rekening nam, blijft volgens Van Fulpen overeind. De stafmedewerkers, vorig jaar nog 22 mensen maar inmiddels geslonken tot tien medewerkers, moeten wel vrezen voor hun baan.

Trimenzo heeft nu nog de woonzorgcentra het Grotenhuis en de Martinushof in Twello en de Benring in Voorst onder haar hoede.  Bewoners, vrijwilligers en personeel in Twello zijn vanmorgen op de hoogte gebracht, vanmiddag volgt Voorst.

Zorgen

Volgens Van Fulpen zagen bijna alle betrokkenen het einde wel naderen. ,,Van het kantoorpersoneel heeft ongeveer de helft al besloten haar heil elders te zoeken sinds de problemen bekend zijn”, zegt interim-directeur Van Fulpen, die vorige maand werd aangesteld om het faillissement te begeleiden. ,,We hebben voor bewoners en personeel op de werkvloer de meeste zorgen wel weg kunnen nemen, voor de mensen op kantoor blijven de zorgen natuurlijk. Hun baan verdwijnt in principe wel.” 

Trimenzo probeert al enkele jaren onderdak te vinden bij andere, grotere zorgorganisaties, omdat het al jarenlang verlies draait. Een fusie met Zorggroep Apeldoorn werd in juli door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) afgewezen vanwege oneerlijke concurrentie en onvoldoende keuzevrijheid voor de cliënten. 

Vakorganisatie RMU was bij die fusiebesprekingen aanwezig en betreurt de houding van de ACM. ,,Met een fusie was er in Voorst en Twello zelf minder keuzevrijheid, maar dat is wel erg lokaal bekeken. Als je het bekijkt vanuit  de hele regio Apeldoorn en Deventer was er wel meer te kiezen”, stelt Johann Honders van de RMU. ,,Een fusie had dit faillissement kunnen voorkomen. De 300  medewerkers hebben al een onzekere tijd achter de rug en blijven nu nog langer in het ongewisse over hun baan.” 

Opgeknapt

De problemen voor Trimenzo ontstonden volgens Van Fulpen ongeveer acht jaar geleden, toen de instelling zich wilde voorbereiden op de marktwerking in de zorg, maar daar teveel geld aan uitgaf. Het bedrijf stortte zich voortvarend op de thuiszorg en de drie (gehuurde) huizen werden grondig opgeknapt, maar daar was eigenlijk onvoldoende geld voor. De schuld van Trimenzo liep daardoor in de jaren daarna op tot zo'n 900.000 euro,  terwijl er geen winst gemaakt werd. De schuld kon daarom niet weggewerkt worden.     

Daarom zocht Trimenzo aansluiting met andere zorginstellingen, maar dat is dus niet gelukt. Volgens interim-directeur Van Fulpen is de drastische maatregel om het faillissement aan te vragen nodig omdat het bedrijf zeer binnenkort de rekeningen niet meer kan betalen.  

Het faillissement wordt volgens Van Fulpen morgen uitgesproken. Wat de exacte gevolgen voor de thuiszorgers en de cliënten zijn en wie de zorg overneemt, weet hij nog niet.  ,,Dat is in handen van de curator.”