Volledig scherm
De ravage bij de opgeblazen pinautomaat van de Rabobank in oktober van vorig jaar. © FOTO HISSINK

Verdachte geruchtmakende plofkraak Schalkhaar vrijuit

De rechtbank Overijssel heeft Deventenaar Richie P. vrijgesproken van een geruchtmakende plofkraak op een pinautomaat van de Rabobank in Schalkhaar. Justitie eiste eerder 5 jaar cel tegen hem. De rechtbank vindt niet bewezen dat hij de plofkraak in oktober 2018 pleegde. 

P. zelf beweerde al vanaf begin af aan onschuldig te zijn, nadat hij in de ochtend van de plofkraak in een naburig bos door de politie was aangehouden. De twee daders van de plofkraak gingen er na de daverende knal op een scooter vandoor. Volgens P. was hij alleen maar in het bos aan het ‘joggen'. De rechtbank acht die uitleg gezien het tijdstip, P.'s onbezwete lijf en het feit dat het bos donker was, totaal niet aannemelijk.  

Toch ziet de rechtbank in enkel de aanwezigheid van de 25-jarige Deventenaar in het bos onvoldoende bewijs dat hij schuldig is. De rest van het door justitie aangedragen bewijs hield bij de rechtbank namelijk geen stand. Vlak na de plofkraak werden de twee daders op hun scooter klemgereden door de politie en botsten op een geparkeerde auto, waarop ze van hun scooter vielen. 

Gouden tanden

De bestuurder werd door een agent gegrepen, maar wist zich los te worstelen en kon toch ontsnappen. Toen later aan die agente een foto van P. werd getoond, die opvallende tatoeages en gouden tanden heeft, gaf zij aan dat hij de gegrepen bestuurder niet was. 

De rechter ziet ook geen bewijs dat P. dan mogelijk de bijrijder van de scooter was, die ook wist te ontkomen. Onderzoeken van het NFI op de helm, kentekenplaat en het explosief leverden geen DNA van hem op. Getuigen omschreven de bijrijder als jong, sportief, slank en kleiner dan 1.83. Aan dat signalement voldoet P. wel, maar de rechtbank vindt dat te weinig specifiek om hem als bijrijder te kunnen aanwijzen. 

Videoproef

Ook in een videoproef van justitie ziet de rechtbank geen bewijs: daaruit valt volgens de rechters niet op te maken dat de broek en schoenen die P. bij zijn aanhouding droeg overeenkomt met de kleding die op camerabeelden van de bank te zien zijn. 

De Rabobank Salland diende tegen P. een vordering in van 35.000 euro voor het herstelwerk van de ravage. Schalkhaar heeft inmiddels al weer enige tijd een pinautomaat. Naar dat bedrag kan de bank na de vrijspraak van P. fluiten.