Volledig scherm
Het ongeluk op de IJsseldijk in Diepenveen. © Raymond Korse

Verdachte herinnert zich niets van dodelijk ongeval op IJsseldijk bij Diepenveen

Heel geleidelijk gleed de bus van Sezgin A. (49) op 16 mei vorig jaar op de IJsseldijk bij Diepenveen richting linker weghelft. Enkele seconden later stond het verkeer er stil en lag het wegdek bezaaid met brokstukken. Een bestuurder overleed ter plaatse. Donderdag stond A. terecht als veroorzaker van deze ravage.

Een jaar en een week na het ongeval zit de man die de bus van A. recht op zich af zag komen achterin de rechtszaal in Zwolle. Een vertegenwoordiger van Slachtofferhulp leest aan de rechters voor wat het ongeval voor het slachtoffer betekende. De man wist net op tijd de bus te ontwijken. Zijn wagen kreeg wel een tik, draaide vervolgens de weg op en knalde frontaal tegen een Volvo op. De automobilist die achter het slachtoffer reed kon niet meer uitwijken. Hij botste frontaal op de forse bestelbus en overleed daar op de IJsseldijk in Diepenveen. 

Nooit meer de oude

Het slachtoffer zal nooit meer de oude worden. Hij heeft geheugenproblemen. ,,Een vakantie in New York kort voor het ongeval kan ik me niet meer herinneren.’' A. kan zich van het ongeval niets herinneren. Hij had een werkdag van 11,5 uur achter de rug. En hij was in de nacht ervoor wakker gemaakt om te eten. Op de dag van het ongeval was de ramadan begonnen. Hij had tijdens die lange werkdag dus niets gegeten. ,,Bent u achter het stuur in slaap gevallen?’' wilde de officier van justitie weten. A. kon zich dat niet herinneren.

Levens veranderd

De klap op de IJsseldijk heeft veel levens opeens veranderd, zei de officier van justitie. De vraag is of A. wat te verwijten valt. Was hij aanmerkelijk onvoorzichtig achter het stuur? Ja, beantwoordde de officier haar eigen vraag. Tegen de politie zei hij na het ongeval dat hij vermoeid was en was afgeleid door het mooie landschap. Iemand die beroepsmatig met zijn bestelbus op de weg zit, daarvan mag meer verwacht worden. 

Werkstraf

Ze eiste een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van 18 maanden, waarvan een jaar voorwaardelijk. Advocaat Wiek Achten meende dat A. juridisch gezien geen schuld draagt aan het ongeval. Vermoedelijk heeft zijn cliënt achter het stuur een black-out gehad. Hij reed kort ervoor slingerend over de weg. Opmerkelijk, vond de raadsman, omdat A. niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen was.

Vonnis op 6 juni.