Volledig scherm
Plofkraak winkelcentrum Keizerslanden Deventer. © Rudi Hofman

Verdachte plofkraak Keizerslanden zit al maand vast

De politie blijkt een maand geleden al een verdachte te hebben aangehouden voor de plofkraak op Keizerslanden op 25 oktober vorig jaar. De man is een 21-jarige Almeloer, meldt het Openbaar Ministerie daags nadat bekend werd dat de verdachte voor de plofkraak in Schalkhaar op vrije voeten gesteld is.

Het is niet duidelijk waarom de man verdachte is van de kraak waarbij de pinautomaat van de ABN-AMRO opgeblazen werd. Toen werd meteen duidelijk dat er goede videobeelden moesten zijn van de kraak. Het net opgeknapte winkelcentrum had ze gemonteerd omdat vooral de juwelier geteisterd werd door inbraken en kraken.  Omwonenden hoorden destijds een scooter wegrijden.

De verdachte van de Schalkhaarse plofkraak een dag later is donderdag vrijgelaten tijdens de rechtszitting over die zaak. De man werd enkele uren laten aangehouden met een bebloede hand. Zijn advocaat bepleit dat hij aan het joggen was en zich bezeerd had. Hij zou een toevallig passant zijn. 

De zaak wordt ook gekoppeld aan een plofkraak op 19 oktober in Apeldoorn. De kentekenplaat van de scooter die op Keizerslanden gebruikt werd, werd later terug gevonden in de kofferruimte van de scooter die in Schalkhaar gebruikt werd. 

 1. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoestbare stofje
  PREMIUM

  Gemeenten, bedrijven en brancheor­ga­ni­sa­ties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoest­ba­re stofje

  De telefoon van Aiko Hensums van Expertisecentrum PFAS staat roodgloeiend. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties zitten met hun handen in het haar sinds er nieuwe eisen zijn aangekondigd voor grond. Wie grond wil verplaatsen moet het verplicht analyseren. Er mag per kilo grond slechts een microgram van het stofje PFOS zitten. Hensums is er sinds 2012 mee bezig en beantwoordt de meest prangende vragen.
 2. Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Voor ouders wier wereld begin juli even stil kwam te staan, zitten Koos en Evelien Janssen opvallend strijdbaar aan tafel. De meedogenloze ziekte van Batten (type CLN3) knalde zeven weken geleden plotsklaps hun leven in, maar niets doen is voor het ondernemerspaar geen optie. Er moet een middel komen dat deze verwoestende kinderziekte kan stabiliseren. Dat betekent dat er eerst veel aandacht nodig is om Batten op de medische radar te krijgen. En meer geld voor onderzoek. Dus komen ze in actie voor de stichting Beat Batten.