Volledig scherm
Het Vogeleiland in Deventer, hier vredig en mooi, maar ook geteisterd door vandalen. © archief

‘Versneld hekken plaatsen rond Vogeleiland na incidenten’

Er moeten versneld hekken worden geplaatst rond het Vogeleiland, om mishandeling van eenden en vernielingen tegen te gaan. Dat voorstel gaat Deventer Sociaal, gesteund door de VVD, op 22 mei indienen in de gemeenteraad.

Raadslid Kitty Schmidt reageert op de incidenten van vorig weekend, waarbij vier eenden werden mishandeld en vijfde dodelijk werd aangetroffen. Meubilair van het paviljoen werd vernield van het Vogeleiland, dat in het Rijsterborgherpark ligt vlakbij het station.

Zo snel mogelijk

,,Dit kan zo niet langer’’, zegt Schmidt. De gemeente knapt volgend jaar voor een kleine 2,5 ton het Vogeleiland op en plaatst dan hekken. Het eiland is dan als het donker is af te sluiten. Deventer Sociaal wil dat het college van B en W de plaatsing van hekken naar voren haalt en zo snel mogelijk uitvoert, nog voor deze zomer. Schmidt: ,,Toezichthouders van de gemeente controleren weliswaar regelmatig op het eiland, maar je ziet dat je deze dierenmishandelingen en vernielingen niet voorkomt. Hekken maken de kans daarop veel kleiner.’’

Incidenten

De incidenten zorgen voor negatieve publiciteit, stelt Schmidt. Dat helpt de beherende stichting van het Vogeleiland niet om fondsen en andere gelden aan te boren voor een bijdrage aan de opknapbeurt.

 1. GA Eagles-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen
  PREMIUM
  video

  GA Eag­les-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen

  Tristan (15) glundert van oor tot oor. Natuurlijk was hij erbij woensdagavond, in de bijna-laatste minuut dat Go Ahead Eagles toch scoorde en won in Den Bosch. De playoffs in, dat is een droom waarvan Tristan hoopt dat hij pas wakker wordt als ‘Kowet’ twee keer gewonnen heeft. Er zitten nog twee wedstrijden tegen RKC Waalwijk tussen droom en werkelijkheid. De vlaggenzwaaier van Sfeerteam ADHD (Active DieHards Deventer) gaat er de komende nachten nog net niet wakker van liggen.
 2. Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitverkocht
  poll & Video

  Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitver­kocht

  Deventer hunkert naar de eredivisie. Binnen vijfentwintig minuten waren vanochtend de losse tickets voor finale van de play-offs tegen RKC uitverkocht. De grote toestroom van fans, zowel bij de fanstore als online, zorgde voor ronkende en vastlopende kaartverkoopsystemen. Seizoenkaarthouders kunnen hun kaarten nog tot morgen 12.00 reserveren. Daarna komen eventueel nog wat nieuwe losse tickets vrij.