Volledig scherm
Het Vogeleiland in Deventer, hier vredig en mooi, maar ook geteisterd door vandalen. © archief

‘Versneld hekken plaatsen rond Vogeleiland na incidenten’

Er moeten versneld hekken worden geplaatst rond het Vogeleiland, om mishandeling van eenden en vernielingen tegen te gaan. Dat voorstel gaat Deventer Sociaal, gesteund door de VVD, op 22 mei indienen in de gemeenteraad.

Raadslid Kitty Schmidt reageert op de incidenten van vorig weekend, waarbij vier eenden werden mishandeld en vijfde dodelijk werd aangetroffen. Meubilair van het paviljoen werd vernield van het Vogeleiland, dat in het Rijsterborgherpark ligt vlakbij het station.

Zo snel mogelijk

,,Dit kan zo niet langer’’, zegt Schmidt. De gemeente knapt volgend jaar voor een kleine 2,5 ton het Vogeleiland op en plaatst dan hekken. Het eiland is dan als het donker is af te sluiten. Deventer Sociaal wil dat het college van B en W de plaatsing van hekken naar voren haalt en zo snel mogelijk uitvoert, nog voor deze zomer. Schmidt: ,,Toezichthouders van de gemeente controleren weliswaar regelmatig op het eiland, maar je ziet dat je deze dierenmishandelingen en vernielingen niet voorkomt. Hekken maken de kans daarop veel kleiner.’’

Incidenten

De incidenten zorgen voor negatieve publiciteit, stelt Schmidt. Dat helpt de beherende stichting van het Vogeleiland niet om fondsen en andere gelden aan te boren voor een bijdrage aan de opknapbeurt.

  1. Tuinfeest presenteert meer dan dertig dichters en muzikanten aan vooravond Deventer Boekenmarkt

    Tuinfeest presen­teert meer dan dertig dichters en muzikanten aan vooravond Deventer Boeken­markt

    Het Tuinfeest aan de vooravond van de Deventer Boekenmarkt staat garant voor een avond vol dichterlijke optredens. Het poëziefestival op de zaterdag heeft klinkende namen als Dimitri Verhulst, Ellen Deckwitz en Judith Herzberg vastgelegd. Maar ook mensen als Dean Bowen (stadsdichter van Rotterdam), Maxime Garcia Diaz (winnares NK Poetry Slam) en Jonathan Griffioen (winnaar J.C. Bloem-poëzieprijs)zijn aanwezig. Deventer stadsdichter Wibo Kosters presenteert op zijn afscheidsavond geen bundel, maar een lp.